Tönkölykeksz naranccsal és mandulával recept

Hozzávalók:
- 35 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 15 dkg vaj (vegán változatban használj kókuszzsírt)
- 4 ek datolyacukor (ha édesre szeretnéd 10 dkg nád vagy datolyacukrot tegyél bele)
- 4 ek datolyaszirup
- csipet só
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1,2 (esetleg 1,7) dl folyadék (a narancs leve + víz) apránként add hozzá, akkor nem tévedhetsz
- 1 narancs reszelt héja
- fahéj, gyömbér, őrölt kardamom
Elkészítése:
Keverd el egy tálban a száraz hozzávalókat, majd add hozzá a narancs levét és a vizet (egy lágy, nyújtható tésztát fogsz kapni).
Tedd hideg helyre a tésztát rövid időre (15 – 20 perc), majd lisztezett felületen nyújtsd és szaggasd ki belőle a formákat.
Tedd sütőpapíros tepsire és 180 fokosra előmelegített sütőben süsd meg. Ha édesre szeretnéd akkor a forró kekszeket szórd meg por nádcukorral.
Az kekszek puhák és néhány napig dobozban is tárolhatod őket.
Tipp:
Karácsonyra még egy nagyon jó kis keksz annak, aki szeretne igazán egészséges kekszet tenni az asztalra.
Ez a keksz kevés zsiradékot és kevés datolyacukrot tartalmaz (én rendes cukrot nem is teszek bele). Aki nem szereti annyira a natúr ízeket, tehet hozzá több édesítőt, illetve a hangulata és az édesség kedvéért lehet porcukrozni. Kivételesen a karácsony miatt én is ezt tettem.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »