Tönkölykeksz naranccsal és mandulával recept
Hozzávalók:
- 35 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 15 dkg vaj (vegán változatban használj kókuszzsírt)
- 4 ek datolyacukor (ha édesre szeretnéd 10 dkg nád vagy datolyacukrot tegyél bele)
- 4 ek datolyaszirup
- csipet só
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1,2 (esetleg 1,7) dl folyadék (a narancs leve + víz) apránként add hozzá, akkor nem tévedhetsz
- 1 narancs reszelt héja
- fahéj, gyömbér, őrölt kardamom
Elkészítése:
Keverd el egy tálban a száraz hozzávalókat, majd add hozzá a narancs levét és a vizet (egy lágy, nyújtható tésztát fogsz kapni).
Tedd hideg helyre a tésztát rövid időre (15 – 20 perc), majd lisztezett felületen nyújtsd és szaggasd ki belőle a formákat.
Tedd sütőpapíros tepsire és 180 fokosra előmelegített sütőben süsd meg. Ha édesre szeretnéd akkor a forró kekszeket szórd meg por nádcukorral.
Az kekszek puhák és néhány napig dobozban is tárolhatod őket.
Tipp:
Karácsonyra még egy nagyon jó kis keksz annak, aki szeretne igazán egészséges kekszet tenni az asztalra.
Ez a keksz kevés zsiradékot és kevés datolyacukrot tartalmaz (én rendes cukrot nem is teszek bele). Aki nem szereti annyira a natúr ízeket, tehet hozzá több édesítőt, illetve a hangulata és az édesség kedvéért lehet porcukrozni. Kivételesen a karácsony miatt én is ezt tettem.