Tönkölykeksz naranccsal és mandulával

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 35 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 15 dkg vaj (vegán változatban használj kókuszzsírt)
  • 4 ek datolyacukor (ha édesre szeretnéd 10 dkg nád vagy datolyacukrot tegyél bele)
  • 4 ek datolyaszirup
  • csipet só
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1,2 (esetleg 1,7) dl folyadék (a narancs leve + víz) apránként add hozzá, akkor nem tévedhetsz
  • 1 narancs reszelt héja
  • fahéj, gyömbér, őrölt kardamom

Elkészítése:

Keverd el egy tálban a száraz hozzávalókat, majd add hozzá a narancs levét és a vizet (egy lágy, nyújtható tésztát fogsz kapni).

Tedd hideg helyre a tésztát rövid időre (15 – 20 perc), majd lisztezett felületen nyújtsd és szaggasd ki belőle a formákat.

Tedd sütőpapíros tepsire és 180 fokosra előmelegített sütőben süsd meg. Ha édesre szeretnéd akkor a forró kekszeket szórd meg por nádcukorral.

Az kekszek puhák és néhány napig dobozban is tárolhatod őket.

Tipp:

Karácsonyra még egy nagyon jó kis keksz annak, aki szeretne igazán egészséges kekszet tenni az asztalra.

Ez a keksz kevés zsiradékot és kevés datolyacukrot tartalmaz (én rendes cukrot nem is teszek bele). Aki nem szereti annyira a natúr ízeket, tehet hozzá több édesítőt, illetve a hangulata és az édesség kedvéért lehet porcukrozni. Kivételesen a karácsony miatt én is ezt tettem.