Toboz süti recept
Tészta
- 30 dkg darált háztartási keksz
- 20-25 dkg porcukor
- 10 dkg vaj
- kb. 1-1,5 dl tej
- 1 csésze kávé
- rum aroma
- 2-3 dkg kakaó (cukrozatlan)
Továbbá:
- kagyló alakú zabpehely
- porcukor
Elkészítése:
A darált kekszet egy tálban összekeverjük a porcukorral és a kakaóporral, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadunk egy kevés kávét, rumaromát, és fokozatosan adagolva a tejet, addig gyúrjuk, amíg egynemű, formázható masszát kapunk. Közben kóstoljuk, hogy elég édes-e, vagy szeretnénk még hozzáadni rumot vagy kávét az ízesítéshez.
A masszából kisebb kúpokat formázunk, amelyek a tobozok alapjai lesznek.
A toboz “leveleit” kagyló alakú gabonapehelyből, például Chocapicből készítjük. A kúpos massza csúcsától kezdve a pelyheket kissé belenyomjuk a masszába, hogy jól rögzüljenek. A pelyheket egymást fedve helyezzük el, amíg az egész kúpot be nem borítják.
A kész tobozokat egy tálcára sorakoztatjuk, és porcukorral enyhén meghintjük, hogy havas hatást keltsenek. A tálcát a hűtőbe tesszük, hogy a gabonapehely kissé megpuhuljon, így kellemesebb lesz enni, és nem lesz túl ropogós az első harapásnál.
Ezek a tobozok nemcsak mutatósak, de finomak is, és tökéletesen illenek a téli ünnepi asztalra!