Toboz süti

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Tészta

  • 30 dkg darált háztartási keksz
  • 20-25 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj
  • kb. 1-1,5 dl tej
  • 1 csésze kávé
  • rum aroma
  • 2-3 dkg kakaó (cukrozatlan)

Továbbá:

  • kagyló alakú zabpehely
  • porcukor

Elkészítése:

A darált kekszet egy tálban összekeverjük a porcukorral és a kakaóporral, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadunk egy kevés kávét, rumaromát, és fokozatosan adagolva a tejet, addig gyúrjuk, amíg egynemű, formázható masszát kapunk. Közben kóstoljuk, hogy elég édes-e, vagy szeretnénk még hozzáadni rumot vagy kávét az ízesítéshez.

A masszából kisebb kúpokat formázunk, amelyek a tobozok alapjai lesznek.

A toboz “leveleit” kagyló alakú gabonapehelyből, például Chocapicből készítjük. A kúpos massza csúcsától kezdve a pelyheket kissé belenyomjuk a masszába, hogy jól rögzüljenek. A pelyheket egymást fedve helyezzük el, amíg az egész kúpot be nem borítják.

A kész tobozokat egy tálcára sorakoztatjuk, és porcukorral enyhén meghintjük, hogy havas hatást keltsenek. A tálcát a hűtőbe tesszük, hogy a gabonapehely kissé megpuhuljon, így kellemesebb lesz enni, és nem lesz túl ropogós az első harapásnál.

Ezek a tobozok nemcsak mutatósak, de finomak is, és tökéletesen illenek a téli ünnepi asztalra!