Sajttorta forró meggyszósszal recept

Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
Alap:
- 200 g keksz vagy zabkeksz
- 100 g olvasztott vaj
Krém:
- 250 g mascarpone
- 250 g tömlős sajt
- 150 g cukor
- 2 cs vaníliáscukor
- 1 ek finomliszt
- 2 citrom
- 1 dl tejföl
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Szósz:
- 500 g fagyasztott magozott meggy
- 0,5 dl meggypálinka (ki is hagyható)
- 1 dl vörösbor
- 3 ek cukor
- 1 darabka fahéj
- 1 ek étkezési keményítő
Elkészítése:
A kekszet durvára daráljuk, majd az olvasztott vajjal összekeverjük.
A forma aljába egyenletesen belenyomkodjuk a kekszes masszát, majd 10 percig sütjük 160 fokos sütőben.
Amíg a kekszes alap sül, összeállítjuk a krémet. A krémsajtot a mascarponéval, a cukorral, a vaníliás cukorral, a liszttel és a tejföllel robotgéppel simára keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat és habosra keverjük. A végén a citromok reszelt héját is beleforgatjuk.
A kekszes alapra ráöntjük a krémet és elegyengetjük. A tortát további 50 percig sütjük, majd kivesszük és hagyjuk kihűlni. A legjobb, ha fogyasztás előtt egy éjszakát áll a hideg spájzban vagy tavasztól őszig a hűtőben. Mielőtt a formából megpróbáljuk kivenni egy késsel vágjuk körbe.
A meggyet egy kis edényben felforraljuk a pálinkával, borral, cukorral és a fahéjjal. 5 percig főzzük kis lángon. A keményítőt egy kis tálkába tesszük, a forró léből hozzákanalazunk annyit, hogy simára tudjuk keverni vele, majd ezt a masszát visszaöntjük a meggyhez és gyorsan kevergetve pár perc alatt besűrítjük.
Vigyázzunk, hogy 1-2 percnél tovább ne forraljuk, mert ha túl sokáig főzzük, ellenkező hatást érünk el vele és híg lesz a szósz.
A hideg tortát szeleteljük fel és a tányérokon kanalazzunk rá vagy mellé a forró szószból.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

8 tészta 30 perc alatt!
Ha egy tésztaételben keresed a gyors, de ízletes megoldást, akkor jó helyen
Tovább olvasom »
12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »