Sajttorta forró meggyszósszal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:

Alap:

  • 200 g keksz vagy zabkeksz
  • 100 g olvasztott vaj

Krém:

  • 250 g mascarpone
  • 250 g tömlős sajt
  • 150 g cukor
  • 2 cs vaníliáscukor
  • 1 ek finomliszt
  • 2 citrom
  • 1 dl tejföl
  • 3 tojás

Szósz:

  • 500 g fagyasztott magozott meggy
  • 0,5 dl meggypálinka (ki is hagyható)
  • 1 dl vörösbor
  • 3 ek cukor
  • 1 darabka fahéj
  • 1 ek étkezési keményítő

Elkészítése:

A kekszet durvára daráljuk, majd az olvasztott vajjal összekeverjük.

A forma aljába egyenletesen belenyomkodjuk a kekszes masszát, majd 10 percig sütjük 160 fokos sütőben.

Amíg a kekszes alap sül, összeállítjuk a krémet. A krémsajtot a mascarponéval, a cukorral, a vaníliás cukorral, a liszttel és a tejföllel robotgéppel simára keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat és habosra keverjük. A végén a citromok reszelt héját is beleforgatjuk.

A kekszes alapra ráöntjük a krémet és elegyengetjük. A tortát további 50 percig sütjük, majd kivesszük és hagyjuk kihűlni. A legjobb, ha fogyasztás előtt egy éjszakát áll a hideg spájzban vagy tavasztól őszig a hűtőben. Mielőtt a formából megpróbáljuk kivenni egy késsel vágjuk körbe.

A meggyet egy kis edényben felforraljuk a pálinkával, borral, cukorral és a fahéjjal. 5 percig főzzük kis lángon. A keményítőt egy kis tálkába tesszük, a forró léből hozzákanalazunk annyit, hogy simára tudjuk keverni vele, majd ezt a masszát visszaöntjük a meggyhez és gyorsan kevergetve pár perc alatt besűrítjük.

Vigyázzunk, hogy 1-2 percnél tovább ne forraljuk, mert ha túl sokáig főzzük, ellenkező hatást érünk el vele és híg lesz a szósz.

A hideg tortát szeleteljük fel és a tányérokon kanalazzunk rá vagy mellé a forró szószból.