Piskótás szelet recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
A piskótatekercshez:
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 3-3 púpos ek liszt és cukor
- 3 ek víz
- csipet só
- 1 kiskanál sütőpor
Kakaós piskótához:
- 5 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 3 ek liszt
- 2 ek cukrozatlan kakaópor
- 5 ek cukor
- 5 ek víz
- csipet só
- 1 kiskanál sütőpor
Krémhez:
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 6 dl tej
- 5 ek cukor
- 1 kiskanál vanília esszencia
- 250 g mascarpone
Továbbá:
- 4-5 ek baracklekvár
- 100 g étcsokoládé
- 1 kiskanál olaj
Elkészítése:
Először a piskótákat készítjük el. Mindkét piskótához külön-külön a megadott tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vizet, a lisztet, a csipet sót, a sütőport. A sötét piskótához a kakaóport is és az egészet kikeverjük.
A tojásfehérjékből habot verünk és a végén lazán belekeverjük a masszákba. Mindkét piskótát egymás után kisütjük egy 20*30 cm-es tepsiben, amibe előtte sütőpapírt fektettünk.
180 °C-on kb 20-25 perc alatt. Sütés után a fehér piskótát feltekerjük és úgy hűtjük ki, a kakaós piskótát pedig lapjában félbe vágva hűtjük ki.
Míg sülnek és hűlnek a piskóták, addig elkészítjük a krémet. A pudingot sűrűre megfőzzük a tejben a cukorral és az esszenciával, majd néha megkeverve teljesen kihűtjük. A hideg pudingot habosra keverjük a mascarponéval.
A fehér piskótát kitekerjük, megkenjük a baracklekvárral, feltekerjük és felvágjuk ujjnyi szeletekre.
Az egyik piskótalapra kenjük a fele mennyiségű krémet, ezt kirakjuk a felvágott lekváros piskótatekercsekkel, majd erre kenjük a maradék krémet és befedjük a másik kakaós piskótalappal az egészet. Kissé lenyomjuk a sütemény tetejét, hogy egyenletes legyen.
A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk egy kiskanálnyi olajjal, majd rákenjük a sütemény tetejére. Elsimítjuk, hogy egyenletes legyen.
Tálalásig behűtjük és hosszúkás szeletekre felvágva tálaljuk.