Piskótás szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Piskótás szelet

Hozzávalók:
A piskótatekercshez:

  • 3 tojás
  • 3-3 púpos ek liszt és cukor
  • 3 ek víz
  • csipet só
  • 1 kiskanál sütőpor

Kakaós piskótához:

  • 5 tojás
  • 3 ek liszt
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor
  • 5 ek cukor
  • 5 ek víz
  • csipet só
  • 1 kiskanál sütőpor

Krémhez:

  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 6 dl tej
  • 5 ek cukor
  • 1 kiskanál vanília esszencia
  • 250 g mascarpone

Továbbá:

  • 4-5 ek baracklekvár
  • 100 g étcsokoládé
  • 1 kiskanál olaj

Elkészítése:

Először a piskótákat készítjük el. Mindkét piskótához külön-külön a megadott tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vizet, a lisztet, a csipet sót, a sütőport. A sötét piskótához a kakaóport is és az egészet kikeverjük.

A tojásfehérjékből habot verünk és a végén lazán belekeverjük a masszákba. Mindkét piskótát egymás után kisütjük egy 20*30 cm-es tepsiben, amibe előtte sütőpapírt fektettünk.

180 °C-on kb 20-25 perc alatt. Sütés után a fehér piskótát feltekerjük és úgy hűtjük ki, a kakaós piskótát pedig lapjában félbe vágva hűtjük ki.

Míg sülnek és hűlnek a piskóták, addig elkészítjük a krémet. A pudingot sűrűre megfőzzük a tejben a cukorral és az esszenciával, majd néha megkeverve teljesen kihűtjük. A hideg pudingot habosra keverjük a mascarponéval.

A fehér piskótát kitekerjük, megkenjük a baracklekvárral, feltekerjük és felvágjuk ujjnyi szeletekre.

Az egyik piskótalapra kenjük a fele mennyiségű krémet, ezt kirakjuk a felvágott lekváros piskótatekercsekkel, majd erre kenjük a maradék krémet és befedjük a másik kakaós piskótalappal az egészet. Kissé lenyomjuk a sütemény tetejét, hogy egyenletes legyen.

A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk egy kiskanálnyi olajjal, majd rákenjük a sütemény tetejére. Elsimítjuk, hogy egyenletes legyen.

Tálalásig behűtjük és hosszúkás szeletekre felvágva tálaljuk.