Thai piskótatekercs tejfölös fekete ribizli krémmel recept
Piskóta:
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 7 dkg liszt
- 7 dkg cukor
- 2,5 dkg olaj
- 2,5 dkg vaj
- 4 dkg tej
- 1 evőkanál citromlé
- 1 csipet só
Töltelék:
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 3 dl tej
- 20 gr tejföl
- porcukor ízlés szerint
- 2 evőkanál vaníliás cukor
- 2 marék fekete ribizli
- 2 lap zselatin
Elkészítése:
A piskótával kezdjük: a tejet, margarint, olajat és cukrot egy tálban vízgőz fölött összeolvasztjuk, míg jó forró nem lesz. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjékből kemény habot verünk, majd egyesével hozzákeverjük a sárgákat és a citromlevet. Ezután, folyamatos keverés mellett, vékony sugárban beleöntjük a forró szirupot is.
Egy 25 x 25 cm-es sütőkeret alját kibéleljük sütőpapírral, és ebbe töltjük a piskótatésztát. 170 fokon, alsó-felső sütéssel kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Miután kivettük a keretből, a piskótát még melegen feltekerjük a sütőpapírral együtt, és hagyjuk kihűlni.
A töltelékhez a pudingot a szokásos módon készítjük el: a tej háromnegyedét felforraljuk a vaníliás cukorral, a maradék tejben elkeverjük a pudingport, és forrás után hozzáöntjük. Folyamatos keverés mellett besűrítjük, majd fóliával lefedve kihűtjük.
A fagyasztott feketeribizlit egy kis lábasban felmelegítjük kevés cukorral, majd átpasszírozzuk. A tejfölt elkeverjük porcukorral, vaníliaaromával, majd hozzáadjuk a gyümölcspépet és a kihűlt pudingot. Ha a puding darabos lenne, átpasszírozzuk újra.
A zselatinlapokat hideg vízben áztatjuk 5-10 percig, kinyomkodjuk, majd egy kis tálban felmelegítjük, és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tejfölös alaphoz. Hagyjuk kissé meghúzni.
A kihűlt piskótát kitekerjük, és a krémet a felület háromnegyedére kenjük, hogy a feltekerésnél ne nyomódjon ki. Szorosan feltekerjük, fóliába csomagolva a hűtőben dermesztjük 2-3 órát, de akár egy éjszakát is.
Tálaláskor szeleteljük, és porcukorral meghintve kínáljuk.