Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Fekete-erdő piskótatekercs recept

Fekete-erdő piskótatekercs
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
  • Hozzávalók

    Piskótához:

    • 4 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 100 g cukor
    • 2 evőkanál étolaj
    • 1 teáskanál vaníliakivonat
    • 50 g finomliszt
    • 40 g cukrozatlan kakaópor
    • 1 teáskanál ütőpor
    • 0,5 teáskanál só

    Meggyszószhoz:

    • 250 g magozott meggy (friss vagy fagyasztott)
    • 50 g cukor
    • 1 evőkanál citromlé
    • 2 evőkanál meggypálinka (elhagyható)

    Krémsajtos töltelékhez:

    • 200 g mascarpone (szobahőmérsékletű)
    • 40 g porcukor
    • 1 teáskanál vanília kivonat
    • 240 ml habtejszín (jól behűtve)

    Díszítéshez:

    • tejszínhab
    • meggyszemek
    • csokoládéforgács

     

    Elkészítése:

    A piskóta elkészítése

    A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Egy 30×40 cm-es tepsit kivajazunk és sütőpapírral kibélelünk.

    Egy tálban átszitáljuk és összekeverjük a lisztet, a kakaóport, a sütőport és a sót. Félretesszük.

    Egy nagyobb tálban a tojásokat, a cukrot és a vaníliát elektromos habverővel addig keverjük, amíg a massza kivilágosodik és habos, citromsárga lesz. Hozzáadjuk az olajat, és alaposan elkeverjük.

    A száraz hozzávalókat több részletben a tojásos keverékhez adjuk, és spatulával óvatosan összeforgatjuk, hogy a levegő ne törjön össze.

    A masszát a tepsibe öntjük, elsimítjuk, majd kb. 8–10 perc alatt megsütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük: ha a tű tisztán jön ki, elkészült.)

    A kész piskótát porcukorral enyhén megszórjuk, majd egy tiszta konyharuhára borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és még melegen a konyharuhával együtt feltekerjük. Így hagyjuk kihűlni, hogy ne törjön.

    A meggyszósz elkészítése

    A meggyet, a cukrot és a citromlevet egy kis lábasba tesszük, közepes lángon felforraljuk, majd 5–10 percig főzzük, amíg kissé besűrűsödik.

    Levesszük a tűzről, és teljesen kihűtjük. Ha szeretnénk, a végén hozzáadhatjuk a meggypálinkát vagy rumot az intenzívebb íz kedvéért.

    A krémsajtos töltelék elkészítése

    A krémsajtot a porcukorral és a vaníliával simára keverjük. Hozzáadjuk a jól behűtött tejszínt, és habverővel addig verjük, amíg kemény, selymes krémet kapunk.

    Összeállítás

    A kihűlt piskótát óvatosan kiterítjük. A tetejére egyenletesen rákenjük a krémsajtos tölteléket, a szélein kb. 1 cm-es sávot üresen hagyva.

    A krémre rásimítjuk a meggyszószt, majd a piskótát szorosan visszatekerjük. Fóliába csomagoljuk, és legalább 2 órára hűtőbe tesszük, hogy a krém megdermedjen és az ízek összeérjenek.

    Tálaláskor tejszínhabbal, meggyszemekkel és csokoládéforgáccsal díszítjük.

    Tipp

    A meggyszósz helyett erdei gyümölccsel is elkészíthető.

    Hozzáadom a receptfüzethez
  • Ajánlott cikkek