Fekete-erdő piskótatekercs

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Fekete-erdő piskótatekercs

Hozzávalók

Piskótához:

  • 4 db tojás
  • 100 g cukor
  • 2 evőkanál étolaj
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 50 g finomliszt
  • 40 g cukrozatlan kakaópor
  • 1 teáskanál ütőpor
  • 0,5 teáskanál só

Meggyszószhoz:

  • 250 g magozott meggy (friss vagy fagyasztott)
  • 50 g cukor
  • 1 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál meggypálinka (elhagyható)

Krémsajtos töltelékhez:

  • 200 g mascarpone (szobahőmérsékletű)
  • 40 g porcukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 240 ml habtejszín (jól behűtve)

Díszítéshez:

  • tejszínhab
  • meggyszemek
  • csokoládéforgács

 

Elkészítése:

A piskóta elkészítése

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Egy 30×40 cm-es tepsit kivajazunk és sütőpapírral kibélelünk.

Egy tálban átszitáljuk és összekeverjük a lisztet, a kakaóport, a sütőport és a sót. Félretesszük.

Egy nagyobb tálban a tojásokat, a cukrot és a vaníliát elektromos habverővel addig keverjük, amíg a massza kivilágosodik és habos, citromsárga lesz. Hozzáadjuk az olajat, és alaposan elkeverjük.

A száraz hozzávalókat több részletben a tojásos keverékhez adjuk, és spatulával óvatosan összeforgatjuk, hogy a levegő ne törjön össze.

A masszát a tepsibe öntjük, elsimítjuk, majd kb. 8–10 perc alatt megsütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük: ha a tű tisztán jön ki, elkészült.)

A kész piskótát porcukorral enyhén megszórjuk, majd egy tiszta konyharuhára borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és még melegen a konyharuhával együtt feltekerjük. Így hagyjuk kihűlni, hogy ne törjön.

A meggyszósz elkészítése

A meggyet, a cukrot és a citromlevet egy kis lábasba tesszük, közepes lángon felforraljuk, majd 5–10 percig főzzük, amíg kissé besűrűsödik.

Levesszük a tűzről, és teljesen kihűtjük. Ha szeretnénk, a végén hozzáadhatjuk a meggypálinkát vagy rumot az intenzívebb íz kedvéért.

A krémsajtos töltelék elkészítése

A krémsajtot a porcukorral és a vaníliával simára keverjük. Hozzáadjuk a jól behűtött tejszínt, és habverővel addig verjük, amíg kemény, selymes krémet kapunk.

Összeállítás

A kihűlt piskótát óvatosan kiterítjük. A tetejére egyenletesen rákenjük a krémsajtos tölteléket, a szélein kb. 1 cm-es sávot üresen hagyva.

A krémre rásimítjuk a meggyszószt, majd a piskótát szorosan visszatekerjük. Fóliába csomagoljuk, és legalább 2 órára hűtőbe tesszük, hogy a krém megdermedjen és az ízek összeérjenek.

Tálaláskor tejszínhabbal, meggyszemekkel és csokoládéforgáccsal díszítjük.

Tipp

A meggyszósz helyett erdei gyümölccsel is elkészíthető.