Nektarinos-áfonyás pite vaníliakrémmel recept

Hozzávalók egy 24 cm-es formához::
Gluténmentes pitetészta:
- 15 dkg gluténmentes zabpehely (vagy zabliszt)
- 10 dkg rizsliszt
- 5 dkg darált dió
- 15 dkg vaj
- 1 kk vaníliaaroma
- 5 dkg ízlés szerinti édesítő
Vaníliakrém:
- 1 cs vaníliás pudingpor (főzős)
- 4 dl tej
- 3 ek kristálycukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 1,5 dl cukrászhab
Gyümölcsös részhez:
- 10 dkg áfonya
- 2 nektarin
- 1 cs vaníliás cukor
- 3 ek méz
Elkészítése:
A zabpelyhet kávédarálóval vagy aprítógéppel daráljuk meg hogy lisztes állaga legyen (én zabpelyhet használtam, de ízlés szerint zabliszttel is készíthetjük).
A lisztté őrölt zabpehelyhez adjuk hozzá a rizslisztet, az édesítőszert, majd keverjük alaposan össze. Ezután adjuk hozzá a vaníliaaromát, a felkockázott hideg vajat és először morzsoljuk össze, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát (aa száraznak találnánk akkor egy picike vizet öntsünk hozzá).
Az összegyúrt pitetésztát ezután tenyérrel lapogassuk bele egy teflon piteformába, majd villával szurkáljuk meg az alját (amennyiben nem teflonos a piteforma, akkor enyhén vajazzuk ki, nehogy beleragadjon a tészta).
Tipp:
Vágjunk le két szélesebb (kb 2 cm-es) és a formánál hosszabb sütőpapír csíkot, majd tegyük keresztbe bele a formába mielőtt belelapogatnánk a tésztát. Így a megsült tésztát a papírcsíkok segítségével könnyebben kitudjuk majd emelni (nekem kivehető alja van a piteformámnak, így nem tettem bele sütőpapírt és nem is kentem ki vajjal).
Helyezzük be a tésztát előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 perc alatt szép világos színűre (én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem).
A sütőből kivéve a piteformában hagyjuk a tésztát kihűlni, majd emeljük át egy tálcára, és töltsük meg a vaníliakrémmel és a gyümölcsökkel.
A vaníliás pudingport keverjük simára egy kevés tejjel, majd adjuk hozzá a maradék tejet, a kristálycukrot és a vaníliás cukrot. Ezután állandó kevergetés mellett főzzük sűrűre, majd hűtsük ki teljesen (én kevergetve hűtöttem ki, így szép sima lett a krém).
A cukrászhabot verjük fel kemény habbá, majd apránként egy kézi habverővel keverjük hozzá a kihűlt pudinghoz (mindenképpen apránként keverjük és figyeljünk nehogy túl lágy legyen a krém).
A teljesen kihűlt pitetésztára egyenletesen kanalazzuk rá a vaníliakrémet, majd tegyük be a hűtőbe, hogy kellően lehűljön.
A gyümölcsöket alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd a nektarint vágjuk fel cikkekre. Ezután szórjuk meg a vaníliás cukorral, csorgassuk rá a mézet, óvatosan keverjük össze és hagyjuk legalább egy órát állni, majd tegyük egy szűrőbe hogy a leve lecsepegjen (közben többször keverjük át óvatosan, vigyázva hogy a gyümölcsök ne törjenek).
Vegyük ki a hűtőből a vaníliakrémmel megtöltött tésztát, ízlés szerint pakoljuk rá az alaposan lecsepegtetett nektarint és áfonyát, majd tálalásig tegyük vissza a hűtőbe.
Tipp:
Tálalás előtt vegyük ki a pitét a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. Az omlós tésztához nagyon jól illik a vaníliakrém és a gyümölcs.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 mennyei tejberizses és rizspudingos desszert – klasszikustól a különlegesig
A tejberizs az a desszert, amit gyerekkorunk óta szeretünk – most viszont ú
Tovább olvasom »
12 szaftos sertésétel, amit a család minden tagja imádni fog
Ha valami igazán tartalmas, szaftos és magyaros fogásra vágysz, akkor ezek
Tovább olvasom »
Pohárkrémek és réteges desszertek – egyszerűen elképesztő ízek
Ha gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz, ne keresgélj tov
Tovább olvasom »
Tésztareceptek húsimádóknak és zöldségrajongóknak – válogass kedvedre!
Létezik olyan, aki ne szeretné a tésztát? Krémes, szaftos, sajtos, zöldsége
Tovább olvasom »
Imádjuk a cukkinit! Íme 10 ellenállhatatlan recept
Ha van egy jó cukkinid, már csak a recept kell hozzá! Ezek a változatos, fi
Tovább olvasom »
Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »