Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Püspökkenyér muffin recept

Püspökkenyér muffin
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    A tésztához:

    • 30 g dió
    • 30 g kimagozott datolya
    • 30 g aszalt sárgabarack
    • 30 g füge
    • 30 g aszalt vörösáfonya
    • 30-30 g cukrozott citrom és narancshéj
    • 160 g finomliszt
    • 6 g sütőpor
    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 80 g lágy vaj
    • 60 g porcukor
    • 10 g vaníliás cukor
    • 1/4 kk rumaroma

    A krémhez:

    • 25 dkg mascarpone
    • 10 g zselatin
    • 60 g porcukor
    • 20 g vaníliás cukor
    • 4 púpozott ek liszt
    • 4 dl tej
    • piros ételfesték
    • 3 dl habtejszín

    Elkészítése:

    A diót darabosra aprítjuk. A datolyát, fügét, áfonyát és a sárgabarackot apró kockákra vagdaljuk.

    A cukrozott citrushéjakat egy tálba szórjuk, meghintjük a teljes mennyiségből elvett 2 ek liszttel (hogy sülés közben ne süllyedjenek le a a massza aljára) és alaposan összekeverjük a gyümölcsöket.

    Egy muffinformát kibélelünk papírkapszlikkal (vagy kikenünk zsiradékkal és megszórjuk liszttel, a felesleget kirázzuk belőle).

    A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

    A maradék lisztet elvegyítjük az átszitált sütőporral. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket csipet sóval félkemény habbá verjük. A vajat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, aztán egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat.

    Egyszerre a masszához keverjük a hab 1/3-át, a maradékot kanalanként, a liszttel felváltva, végül hozzáadjuk a rumaromát és a szóróliszttel együtt a gyümölcskeveréket, majd fakanállal lazán összedolgozzuk.

    A masszát evőkanállal a formákba szedjük. Középső bordamagasságra helyezett rácson 20-25 percig sütjük (tűpróba!), hagyjuk teljesen kihűlni.

    A krémhez a lisztet kevés tejjel csomómentesre keverjük. A többi tejet felforraljuk, hozzáadjuk a pudingporos keveréket és sűrű masszát főzünk, majd kihűtjük.

    A mascarponét a kétfajta cukorral habosra keverjük és botmixer segítségével jól összedolgozzuk a két krémet. A zselatint pici vízben csomómentesre keverjük (kb fél dl), majd a mikróban feloldjuk. Langyosra hűtjük, végül gyors mozdulatokkal a krémhez adjuk a színezékkel együtt.

    A habtejszínt kemény habbá verjük és kezdhetjük is a díszítést.

    A krémet. fantáziánk szerint nyomózsák segítségével a 12 db muffinra elosztjuk, majd díszítsük fel habtejszínnel a kész muffinokat.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá