Püspökkenyér muffin

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Püspökkenyér muffin

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 30 g dió
  • 30 g kimagozott datolya
  • 30 g aszalt sárgabarack
  • 30 g füge
  • 30 g aszalt vörösáfonya
  • 30-30 g cukrozott citrom és narancshéj
  • 160 g finomliszt
  • 6 g sütőpor
  • 3 tojás
  • 80 g lágy vaj
  • 60 g porcukor
  • 10 g vaníliás cukor
  • 1/4 kk rumaroma

A krémhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 10 g zselatin
  • 60 g porcukor
  • 20 g vaníliás cukor
  • 4 púpozott ek liszt
  • 4 dl tej
  • piros ételfesték
  • 3 dl habtejszín

Elkészítése:

A diót darabosra aprítjuk. A datolyát, fügét, áfonyát és a sárgabarackot apró kockákra vagdaljuk.

A cukrozott citrushéjakat egy tálba szórjuk, meghintjük a teljes mennyiségből elvett 2 ek liszttel (hogy sülés közben ne süllyedjenek le a a massza aljára) és alaposan összekeverjük a gyümölcsöket.

Egy muffinformát kibélelünk papírkapszlikkal (vagy kikenünk zsiradékkal és megszórjuk liszttel, a felesleget kirázzuk belőle).

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

A maradék lisztet elvegyítjük az átszitált sütőporral. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket csipet sóval félkemény habbá verjük. A vajat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, aztán egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat.

Egyszerre a masszához keverjük a hab 1/3-át, a maradékot kanalanként, a liszttel felváltva, végül hozzáadjuk a rumaromát és a szóróliszttel együtt a gyümölcskeveréket, majd fakanállal lazán összedolgozzuk.

A masszát evőkanállal a formákba szedjük. Középső bordamagasságra helyezett rácson 20-25 percig sütjük (tűpróba!), hagyjuk teljesen kihűlni.

A krémhez a lisztet kevés tejjel csomómentesre keverjük. A többi tejet felforraljuk, hozzáadjuk a pudingporos keveréket és sűrű masszát főzünk, majd kihűtjük.

A mascarponét a kétfajta cukorral habosra keverjük és botmixer segítségével jól összedolgozzuk a két krémet. A zselatint pici vízben csomómentesre keverjük (kb fél dl), majd a mikróban feloldjuk. Langyosra hűtjük, végül gyors mozdulatokkal a krémhez adjuk a színezékkel együtt.

A habtejszínt kemény habbá verjük és kezdhetjük is a díszítést.

A krémet. fantáziánk szerint nyomózsák segítségével a 12 db muffinra elosztjuk, majd díszítsük fel habtejszínnel a kész muffinokat.