Mogyorós, kekszes sütemény recept
Hozzávalók egy 20*30 cm-es tepsihez:
Tésztához:
- 5 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (közepes méretű)
- 100 g porcukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 100 g pirított, darált mogyoró
- 100 g zsemlemorzsa
- 6 gramm sütőpor
- 300 ml rumos tej
- 20 dkg kakaós, gömbölyű, omlós keksz
- 3 ek nutella
Krémhez:
- 350 ml tej
- 150 g kristálycukor
- 10 dkg finomliszt
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 250 g lágy vaj
Díszítéshez:
- 200 ml hideg cukrászhab
- 2 tk csoki
Elkészítése:
A tepsit sütőpapírral kibéleljük. A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
A tojást a cukrokkal habosra keverjük. A mogyorót a morzsával, sütőporral jól elkeverjük és a tojásos masszához adjuk, majd a tésztát az előkészített tepsibe töltjük, tetejét elsimítjuk, a tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük kb 25 perc alatt.
A megsült tésztát egy rácsra tesszük és a mogyorókrémmel lekenjük.
A krémhez a lisztet a tejjel és a tojással kikeverjük.
A kristálycukrot egy lábasban karamellizáljuk szép aranybarnára, majd 1 dl vízzel felöntjük. Addig kevergetjük, míg a cukor felolvad benne.
A lisztes, tojásos tejjel besűrítjük, majd kihűtjük. A vajjal habosra keverjük.
A fele krémet a kihűlt tésztán egyenletesen elosztjuk. A kekszet a rumos tejbe mártogatjuk, majd a krémre fektetjük úgy, hogy kissé ráérjen a mellette valóra, a másik fele krémet rákenjük a kekszekre.
Végül a tejszínt a kemény habbá verjük, és a sütemény tetején egyenletesen elsimítjuk, majd a kés pengéjével megcsapkodjuk.
Így lesz ilyen szép borzas. Tetejét csokoládé lapocskákkal meghintve vagy más módon díszítjük, tálalásig a hűtőben tartjuk.
Legalább 12 órát állni hagyjuk, addig szépen bepuhul a keksz és szeletelhető lesz. Természetesen karamellás vagy más pudinggal is elkészíthető.
Jó étvágyat kívánok hozzá!