Mogyorós, kekszes sütemény

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Mogyorós, kekszes sütemény

Hozzávalók egy 20*30 cm-es tepsihez:
Tésztához:

  • 5 tojás (közepes méretű)
  • 100 g porcukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 100 g pirított, darált mogyoró
  • 100 g zsemlemorzsa
  • 6 gramm sütőpor
  • 300 ml rumos tej
  • 20 dkg kakaós, gömbölyű, omlós keksz
  • 3 ek nutella

Krémhez:

  • 350 ml tej
  • 150 g kristálycukor
  • 10 dkg finomliszt
  • 1 tojás
  • 250 g lágy vaj

Díszítéshez:

  • 200 ml hideg cukrászhab
  • 2 tk csoki

Elkészítése:

A tepsit sütőpapírral kibéleljük. A sütőt előmelegítjük 190 fokra.

A tojást a cukrokkal habosra keverjük. A mogyorót a morzsával, sütőporral jól elkeverjük és a tojásos masszához adjuk, majd a tésztát az előkészített tepsibe töltjük, tetejét elsimítjuk, a tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük kb 25 perc alatt.

A megsült tésztát egy rácsra tesszük és a mogyorókrémmel lekenjük.

A krémhez a lisztet a tejjel és a tojással kikeverjük.

A kristálycukrot egy lábasban karamellizáljuk szép aranybarnára, majd 1 dl vízzel felöntjük. Addig kevergetjük, míg a cukor felolvad benne.

A lisztes, tojásos tejjel besűrítjük, majd kihűtjük. A vajjal habosra keverjük.

A fele krémet a kihűlt tésztán egyenletesen elosztjuk. A kekszet a rumos tejbe mártogatjuk, majd a krémre fektetjük úgy, hogy kissé ráérjen a mellette valóra, a másik fele krémet rákenjük a kekszekre.

Végül a tejszínt a kemény habbá verjük, és a sütemény tetején egyenletesen elsimítjuk, majd a kés pengéjével megcsapkodjuk.

Így lesz ilyen szép borzas. Tetejét csokoládé lapocskákkal meghintve vagy más módon díszítjük, tálalásig a hűtőben tartjuk.

Legalább 12 órát állni hagyjuk, addig szépen bepuhul a keksz és szeletelhető lesz. Természetesen karamellás vagy más pudinggal is elkészíthető.

Jó étvágyat kívánok hozzá!