Mákkocka recept
Hozzávalók egy 25*25 cm-es formához vagy tepsihez:
Tészta:
- 15 dkg teljeskiőrlésű liszt
- 6 dkg vaj vagy margarin
- 1 kávéskanál sütőpor
- 60 ml hideg víz vagy tejszín
Töltelék:
- 20 dkg darált mák
- 2,5 evőkanál negyedannyi ugyanannyi édesítő
- 2 evőkanál cukormentes baracklekvár
- 1 dl 30 %-os tejszínés 2 dl víz keveréke
- egy fél citrom héja
Elkészítése:
A lisztet átszitáljuk a sütőporral, beledolgozzuk a kockára vágott vajat, majd hozzáadjuk a hideg vizet és gombóccá gyúrjuk. Félre tesszük pihenni, addig elkészítjük a tölteléket.
A tejszín és a víz keverékét felforraljuk, addig a darált mákot elkeverjük az édesítőszerrel egy fém keverőtálban, hozzáadjuk a baracklekvárt, a citrom héjat és a tejszínnel leforrázzuk, majd alaposan elkeverjük. Egy kemény állagú tölteléket kapunk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe kinyújtjuk a tésztát, a tölteléket a tetejére kenjük egyenletesen.
180°C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsül.
Sütés után porédesítőszerrel hintjük a tetejét még forrón. Miután kihűlt 16 szeletre vágva tálaljuk.
Tipp:
Az édesítőszer helyett 6 evőkanál cukor, a tejszín és a víz keveréke helyett 3 dl tej használható.