Mákkocka

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók egy 25*25 cm-es formához vagy tepsihez:
Tészta:

  • 15 dkg teljeskiőrlésű liszt
  • 6 dkg vaj vagy margarin
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 60 ml hideg víz vagy tejszín

Töltelék:

  • 20 dkg darált mák
  • 2,5 evőkanál negyedannyi ugyanannyi édesítő
  • 2 evőkanál cukormentes baracklekvár
  • 1 dl 30 %-os tejszínés 2 dl víz keveréke
  • egy fél citrom héja

Elkészítése:

A lisztet átszitáljuk a sütőporral, beledolgozzuk a kockára vágott vajat, majd hozzáadjuk a hideg vizet és gombóccá gyúrjuk. Félre tesszük pihenni, addig elkészítjük a tölteléket.

A tejszín és a víz keverékét felforraljuk, addig a darált mákot elkeverjük az édesítőszerrel egy fém keverőtálban, hozzáadjuk a baracklekvárt, a citrom héjat és a tejszínnel leforrázzuk, majd alaposan elkeverjük. Egy kemény állagú tölteléket kapunk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe kinyújtjuk a tésztát, a tölteléket a tetejére kenjük egyenletesen.

180°C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsül.

Sütés után porédesítőszerrel hintjük a tetejét még forrón. Miután kihűlt 16 szeletre vágva tálaljuk.

Tipp:

Az édesítőszer helyett 6 evőkanál cukor, a tejszín és a víz keveréke helyett 3 dl tej használható.