Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Leopárd kalács recept

Leopárd kalács
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 50 dkg finomliszt
    • 2,5 dkg élesztő
    • 2,5 dl tej
    • 1 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 5 dkg vaj (olvasztott)
    • 8 dkg porcukor
    • 2 cs vaníliás cukor
    • csipet só
    • 1 citrom reszelt héja
    • 3 ek kakaópor + 3 ek hideg tej
    • 1 kisebb  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a kenéshez

    Elkészítése:

    A langyos tejet keverjük össze 1 ek cukorral, majd morzsoljuk bele az élesztőt és pár perc alatt futtassuk fel.

    A lisztet keverjük össze a maradék cukorral, a vaníliás cukorral, egy csipet sóval, a reszelt citromhéjjal.

    Ezután csináljunk a közepébe egy mélyedést, öntsük bele a felfuttatott élesztőt, adjuk hozzá az olvasztott vajat és az egész tojást, majd robotgéppel dagasszuk meg a tésztát (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk).

    Ezután osszuk el a tésztát három részre, majd az egyik tésztagombócot tegyük egy tálba, konyharuhával takarjuk le, és langyos helyen kelesszük kb egy óra alatt a duplájára.

    Egy evőkanál kakaót keverjünk össze egy evőkanál tejjel, majd adjuk hozzá a második tésztagombóchoz, és alaposan gyúrjuk össze. Ezután tegyük egy tálba, takarjuk le konyharuhával és langyos helyen szintén kelesszük a duplájára.

    Két evőkanál kakaót keverjünk össze két evőkanál tejjel, majd adjuk hozzá a harmadik tésztagombóchoz, és gyúrjuk alaposan össze. Ezután tegyük egy tálba, takarjuk le konyharuhával, és langyos helyen szintén kelesszük a duplájára.

    Amikor a mindhárom tészta megkelt (kb egy óra) akkor mindegyik tésztát osszuk el 6-6-6 egyenlő részre.

    Az világosbarna tésztagombócokat sodorjuk olyan hosszú henger alakúra mint amilyen a sütőformánk hossza, majd tegyük félre.

    A sötétbarna tésztagombócokat nyújtsuk ki olyan hosszú, de keskeny ovális alakúra mint amilyen hosszú a sütőformánk.

    A világos tésztagombócokat szintén nyújtsuk ki olyan hosszú, de keskeny ovális alakúra amilyen hosszú a sütőformánk.

    Egy sötétbarna ovális tésztát kenjük le hideg tejjel, majd helyezzük a közepére a világosbarna tésztahengert és tekerjük bele a sötét tésztába (mindegyik sötétbarna és világosbarna tésztával külön-külön így járjunk el).

    Ezután a világos ovális tésztát szintén kenjük le tejjel, majd helyezzük a közepére a barna tésztahengert és tekerjük bele a világos tésztába (mindegyik világos tésztával külön-külön így járjunk el).

    A sütőformát béleljük ki sütőpapírral (vagy zsírozzuk és lisztezzük ki) majd helyezzünk bele először három tésztarudat, majd kettő tésztarudat, végül pedig a közepére tegyük rá a maradék tésztarudat.

    Ezután takarjuk le egy konyharuhával, és szobahőmérsékleten kb. 30 perc alatt kelesszük újra a tésztát, majd kenjük le felvert tojással.

    Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 45-50 perc alatt készre. A sütési idő felénél, amikor már kezd szép színt kapni a kalács, takarjuk le a formát alufóliával és úgy süssük készre a kalácsot (én légkeverésnél 170 fokon sütöttem 20 percig, majd letakartam fóliával és úgy sütöttem még 25 percig).

    Amikor a kalács megsült, vegyük ki a sütőből, hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki teljesen.

    Tipp:

    Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a teljesen kihűlt kalácsot, majd úgy kínáljuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá