Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Teljes kiőrlésű kalács recept

Teljes kiőrlésű kalács
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 40 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
    • 2 dkg élesztő
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 0,5 dl kókuszolaj
    • 2-3 dl mandulatej
    • 10 dkg xilit/gyümölcs cukor/barna cukor ( mézet is tehetünk bele) ízlés szerint, ki milyen édesre szeretné a kalácsot
    • 5 dkg mazsola

    Elkészítése:

    A teljeskiörlésű búzalisztet egy mély tálba helyezzük és a közepébe kis mélyedést készítünk.

    Az élesztőt kevés langyos xilites/mézes/barna cukros/ mandulatejben elkeverjük, pár percet várunk, majd beleöntjük a mélyedésbe és kevés lisztet keverünk hozzá.

    Ezután a maradék mandulatejet meglangyosítjuk és a habosra fölvert tojást hozzákeverjük, majd a langyos élesztős tejet is hozzáöntjük.

    A mazsolát célszerű már az elején megmosni és 5 pecig langyos, édes vízben áztatni, majd a lisztre szórni.

    Ezután megkezdjük a dagasztást, közben a kókuszolajat fokozatosan a tésztához adagoljuk és bedolgozzuk. Ha a tészta elválik a táltól és hólyagos lesz, befejezhetjük a dagasztást.

    A tésztát cipó alakúra formázzuk és megszórjuk liszttel, majd 35-50 percig kelni hagyjuk.

    A megkelt tésztát gyúródeszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd három részre osztjuk.

    Kis cipókat készítünk, rudakat formázunk belőlük és megfonjuk as tésztát, majd a tetejét lekenjük tojással, ettől szép fényes, sárgás színű lesz.

    Előmelegített, nem túl forró sütőbe tesszük, 25-30 percig 160 fokon sütjük amíg a teteje szép piroskás nem lesz.

    Tipp:

    Hoztam nektek, egy számomra nagyon kedves receptet, amit még a nagymamától tanultam fehér lisztes tészta készítési módszerrel.
    Mivel a fehér lisztet és a cukrot már több, mint 7 éve száműztem a konyhából, így gondoltam, hogy egy kicsit egészségesebbé varázsolom az alapanyagokat, hogy ne keljen lemondanom erről a finomságról.

    Általában a kelttésztás dolgokkal nem túl jó a kapcsolatom, mert akármennyire gyúrom, dagasztom majd pihentetem a tésztát, végeredményként nem olyan amilyen kellene, hogy legyen.

    Lehet, hogy azért is lett ez a kalács recept a kedvencem, mert valahányszor ezt készítem, mindig tuti siker és ami a legjobb, hogy nem csak reggelire, de a vendégek várására is nagyon kedvező.

    Ízlésünk szerint ízesíthetjük lehet kakaós, vaníliás, mazsolás, karácsonykor fahéjjal, mézeskalács fűszerkeverékkel felturbózhatjuk vagy akár több izűt is készíthetünk egyszerre.

    Nálunk legtöbbször a hagyományos, de olykor a kakaós ízesítésű kerül az asztalra.

    A tésztát finomíthatjuk még különböző olajos magvakkal és a hagyományos kalács formát is bátran alakíthatjuk, formálhatjuk fantáziánk szerint.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá