Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Tejszínes diós-mézes szelet recept

Tejszínes diós-mézes szelet
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
  • Hozzávalók

    A tésztához:

    • 40 dkg liszt
    • 5 dkg cukor
    • 6 evőkanál méz
    • 3 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 5 dkg vaj
    • kb. 1 dl tej
    • 10 dkg darált dió
    • 1 teáskanál szódabikarbóna
    • 1 teáskanál szalalkáli

    A krémhez:

    • 2 csomag tejszín ízű pudingpor
    • 5 dl tej
    • 15 dkg porcukor
    • 4 evőkanál méz
    • 20 dkg vaj vagy margarin

    A tetejére:

    • 10 dkg étcsokoládé
    • 1 evőkanál olaj

    Elkészítése

    A mézes-diós tészta elkészítése

    A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával és a szalalkálival, majd kétszer átszitáljuk, hogy könnyű, levegős tésztát kapjunk. Hozzáadjuk a felkockázott vajat, és elmorzsoljuk a lisztben. Ezután hozzákeverjük a cukrot, a mézet, a tojásokat, a tejet és a darált diót.

    Gyors mozdulatokkal sima, rugalmas tésztát gyúrunk belőle, amit négy egyenlő részre osztunk.

    Mindegyik tésztát kb. 20×35 cm-es téglalappá nyújtjuk, és lisztezett tepsi hátulján, 180 °C-ra előmelegített sütőben 5–6 perc alatt aranyszínűre sütjük. A lapokat rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

    A tejszínes krém elkészítése

    A pudingport, a porcukrot és a mézet kevés tejjel simára keverjük, majd hozzáöntjük a maradék tejet. Folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük, ezután a tetejét fóliával letakarjuk, hogy ne bőrösödjön meg, és hagyjuk teljesen kihűlni.

    A puha vajat habosra keverjük, majd apránként hozzáadjuk a kihűlt pudingot, és sima, selymes krémet készítünk.

    A sütemény összeállítása

    A négy lapot egyenként megkenjük a krémmel, vagy a felső lapot kihagyjuk és arra csokoládémázat teszünk. Ehhez az étcsokoládét az olajjal vízgőz felett felolvasztjuk, majd egyenletesen a sütemény tetejére kenjük.

    A süteményt fóliával letakarjuk, és legalább egy éjszakán át pihentetjük a hűtőben, hogy a lapok megpuhuljanak és az ízek összeérjenek.

    Tálalás

    Másnap éles, meleg késsel szeleteljük, így a csokimáz nem reped. Porcukorral vagy darált dióval is megszórhatjuk tálalás előtt.

    Hozzáadom a receptfüzethez
  • Ajánlott cikkek