Tejszínes diós-mézes szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók

A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 6 evőkanál méz
  • 3 db tojás
  • 5 dkg vaj
  • kb. 1 dl tej
  • 10 dkg darált dió
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál szalalkáli

A krémhez:

  • 2 csomag tejszín ízű pudingpor
  • 5 dl tej
  • 15 dkg porcukor
  • 4 evőkanál méz
  • 20 dkg vaj vagy margarin

A tetejére:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 evőkanál olaj

Elkészítése

A mézes-diós tészta elkészítése

A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával és a szalalkálival, majd kétszer átszitáljuk, hogy könnyű, levegős tésztát kapjunk. Hozzáadjuk a felkockázott vajat, és elmorzsoljuk a lisztben. Ezután hozzákeverjük a cukrot, a mézet, a tojásokat, a tejet és a darált diót.

Gyors mozdulatokkal sima, rugalmas tésztát gyúrunk belőle, amit négy egyenlő részre osztunk.

Mindegyik tésztát kb. 20×35 cm-es téglalappá nyújtjuk, és lisztezett tepsi hátulján, 180 °C-ra előmelegített sütőben 5–6 perc alatt aranyszínűre sütjük. A lapokat rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

A tejszínes krém elkészítése

A pudingport, a porcukrot és a mézet kevés tejjel simára keverjük, majd hozzáöntjük a maradék tejet. Folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük, ezután a tetejét fóliával letakarjuk, hogy ne bőrösödjön meg, és hagyjuk teljesen kihűlni.

A puha vajat habosra keverjük, majd apránként hozzáadjuk a kihűlt pudingot, és sima, selymes krémet készítünk.

A sütemény összeállítása

A négy lapot egyenként megkenjük a krémmel, vagy a felső lapot kihagyjuk és arra csokoládémázat teszünk. Ehhez az étcsokoládét az olajjal vízgőz felett felolvasztjuk, majd egyenletesen a sütemény tetejére kenjük.

A süteményt fóliával letakarjuk, és legalább egy éjszakán át pihentetjük a hűtőben, hogy a lapok megpuhuljanak és az ízek összeérjenek.

Tálalás

Másnap éles, meleg késsel szeleteljük, így a csokimáz nem reped. Porcukorral vagy darált dióval is megszórhatjuk tálalás előtt.