Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Diós, karamellás szelet recept

Diós, karamellás szelet
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
  • Hozzávalók

    A tésztához (3 laphoz):

    • 60 dkg liszt
    • 30 dkg porcukor
    • 4 evőkanál holland kakaópor
    • 10 dkg vaj
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 2 mokkáskanál szódabikarbóna
    • 1,5-2 dl tej (fokozatosan adagolva)

    A krémhez (2 réteghez):

    • 4 csomag vanília ízű pudingpor
    • 2 csomag vaníliás cukor
    • 50 dkg cukor
    • 50 dkg vaj vagy margarin
    • 1,2 liter tej

    Diós grillázs:

    • 15 dkg kristálycukor
    • 15 dkg durvára vágott dióbél

    Elkészítése:

    A tészta

    A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával és a kakaóporral, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a porcukrot és a tojásokat, végül a tejet fokozatosan adagolva összegyúrjuk. Könnyen nyújtható, puha tésztát kell kapnunk.

    A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, és egyenként kb. 38 × 28 cm-es, enyhén lisztezett lappá nyújtjuk.

    Sütőpapírral bélelt tepsi hátoldalán, 180 °C-ra előmelegített sütőben laponként 8-10 perc alatt megsütjük. Teljesen kihűtjük.

    A karamellás pudingkrém

    A cukrot egy nagyobb edényben világos karamell színűre olvasztjuk. Levesszük a tűzről, óvatosan hozzáöntjük a tej felét, majd visszatesszük és kevergetve addig melegítjük, amíg a karamell teljesen feloldódik.

    A pudingporokat a maradék tejjel csomómentesre keverjük, majd a karamellás tejhez öntjük, és sűrű krémmé főzzük. Teljesen kihűtjük.

    A vajat a vaníliás cukrokkal habosra keverjük, majd több részletben hozzáadjuk a kihűlt pudingot. Simára, krémes állagúra keverjük.

    A krémet két egyenlő részre osztjuk.

    Összeállítás

    Az első kakaós lapot tálcára tesszük, egyenletesen megkenjük az első adag krémmel. Ráhelyezzük a második lapot, majd a maradék krémet is elsimítjuk rajta. Befedjük a harmadik lappal.

    A diós grillázs

    A cukrot serpenyőben aranyszínűre karamellizáljuk, hozzáadjuk a diót, gyors mozdulatokkal összeforgatjuk. Olajjal vékonyan megkent sütőpapírra vagy szilikonlapra borítjuk, ellapítjuk, majd teljes kihűlés után sodrófával összetörjük.

    A grillázst a sütemény tetejére szórjuk.

    Pihentetés és tálalás

    A süteményt hűvös helyen vagy hűtőben legalább 6–8 órát, de legjobb egy egész éjszakát pihentetjük, hogy a lapok jól megpuhuljanak.

    Másnap éles késsel szeleteljük.

    Tipp

    Ha a grillázst túl keménynek érzed, a diót előtte enyhén megpiríthatod, így aromásabb és könnyebben törhető lesz. A sütemény jól bírja az állást, akár 2-3 napig is szép marad.

    Ha szeretnéd, adok hozzá csokimázas tetejű vagy rumos krémes változatot is.

    Hozzáadom a receptfüzethez
  • Ajánlott cikkek