Diós, karamellás szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Diós, karamellás szelet

Hozzávalók

A tésztához (3 laphoz):

  • 60 dkg liszt
  • 30 dkg porcukor
  • 4 evőkanál holland kakaópor
  • 10 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 2 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 1,5-2 dl tej (fokozatosan adagolva)

A krémhez (2 réteghez):

  • 4 csomag vanília ízű pudingpor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 50 dkg cukor
  • 50 dkg vaj vagy margarin
  • 1,2 liter tej

Diós grillázs:

  • 15 dkg kristálycukor
  • 15 dkg durvára vágott dióbél

Elkészítése:

A tészta

A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával és a kakaóporral, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a porcukrot és a tojásokat, végül a tejet fokozatosan adagolva összegyúrjuk. Könnyen nyújtható, puha tésztát kell kapnunk.

A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, és egyenként kb. 38 × 28 cm-es, enyhén lisztezett lappá nyújtjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsi hátoldalán, 180 °C-ra előmelegített sütőben laponként 8-10 perc alatt megsütjük. Teljesen kihűtjük.

A karamellás pudingkrém

A cukrot egy nagyobb edényben világos karamell színűre olvasztjuk. Levesszük a tűzről, óvatosan hozzáöntjük a tej felét, majd visszatesszük és kevergetve addig melegítjük, amíg a karamell teljesen feloldódik.

A pudingporokat a maradék tejjel csomómentesre keverjük, majd a karamellás tejhez öntjük, és sűrű krémmé főzzük. Teljesen kihűtjük.

A vajat a vaníliás cukrokkal habosra keverjük, majd több részletben hozzáadjuk a kihűlt pudingot. Simára, krémes állagúra keverjük.

A krémet két egyenlő részre osztjuk.

Összeállítás

Az első kakaós lapot tálcára tesszük, egyenletesen megkenjük az első adag krémmel. Ráhelyezzük a második lapot, majd a maradék krémet is elsimítjuk rajta. Befedjük a harmadik lappal.

A diós grillázs

A cukrot serpenyőben aranyszínűre karamellizáljuk, hozzáadjuk a diót, gyors mozdulatokkal összeforgatjuk. Olajjal vékonyan megkent sütőpapírra vagy szilikonlapra borítjuk, ellapítjuk, majd teljes kihűlés után sodrófával összetörjük.

A grillázst a sütemény tetejére szórjuk.

Pihentetés és tálalás

A süteményt hűvös helyen vagy hűtőben legalább 6–8 órát, de legjobb egy egész éjszakát pihentetjük, hogy a lapok jól megpuhuljanak.

Másnap éles késsel szeleteljük.

Tipp

Ha a grillázst túl keménynek érzed, a diót előtte enyhén megpiríthatod, így aromásabb és könnyebben törhető lesz. A sütemény jól bírja az állást, akár 2-3 napig is szép marad.

Ha szeretnéd, adok hozzá csokimázas tetejű vagy rumos krémes változatot is.