Hozzávalók
A tésztához (3 laphoz):
A krémhez (2 réteghez):
Diós grillázs:
Elkészítése:
A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával és a kakaóporral, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a porcukrot és a tojásokat, végül a tejet fokozatosan adagolva összegyúrjuk. Könnyen nyújtható, puha tésztát kell kapnunk.
A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, és egyenként kb. 38 × 28 cm-es, enyhén lisztezett lappá nyújtjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsi hátoldalán, 180 °C-ra előmelegített sütőben laponként 8-10 perc alatt megsütjük. Teljesen kihűtjük.
A cukrot egy nagyobb edényben világos karamell színűre olvasztjuk. Levesszük a tűzről, óvatosan hozzáöntjük a tej felét, majd visszatesszük és kevergetve addig melegítjük, amíg a karamell teljesen feloldódik.
A pudingporokat a maradék tejjel csomómentesre keverjük, majd a karamellás tejhez öntjük, és sűrű krémmé főzzük. Teljesen kihűtjük.
A vajat a vaníliás cukrokkal habosra keverjük, majd több részletben hozzáadjuk a kihűlt pudingot. Simára, krémes állagúra keverjük.
A krémet két egyenlő részre osztjuk.
Az első kakaós lapot tálcára tesszük, egyenletesen megkenjük az első adag krémmel. Ráhelyezzük a második lapot, majd a maradék krémet is elsimítjuk rajta. Befedjük a harmadik lappal.
A cukrot serpenyőben aranyszínűre karamellizáljuk, hozzáadjuk a diót, gyors mozdulatokkal összeforgatjuk. Olajjal vékonyan megkent sütőpapírra vagy szilikonlapra borítjuk, ellapítjuk, majd teljes kihűlés után sodrófával összetörjük.
A grillázst a sütemény tetejére szórjuk.
A süteményt hűvös helyen vagy hűtőben legalább 6–8 órát, de legjobb egy egész éjszakát pihentetjük, hogy a lapok jól megpuhuljanak.
Másnap éles késsel szeleteljük.
Ha a grillázst túl keménynek érzed, a diót előtte enyhén megpiríthatod, így aromásabb és könnyebben törhető lesz. A sütemény jól bírja az állást, akár 2-3 napig is szép marad.
Ha szeretnéd, adok hozzá csokimázas tetejű vagy rumos krémes változatot is.