Karamelles diós-almás pite recept

Hozzávalók:
Tésztához:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg margarin
- 10 dkg barna cukor
- csipet só
- 5-6 ek hideg víz
Szóráshoz:
- 5 dkg darált dió
- 4 db babapiskóta
- 1 cs vaníliás cukor
Töltelékhez:
- 1 kg édes alma
- 2 ek barna cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 2 tk almáspite fűszerkeverék
- 1 mk őrölt gyömbér
- 1 cs vaníliás pudingpor (v 2 ek keményítő)
Karamellhez:
- 20 dkg kristálycukor
- 5 dkg margarin
Elkészítése:
A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a hideg, felkockázott margarint, a barna cukrot és gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze.
Ezután gyúrás közben, apránként kanalazzunk hozzá annyi vizet, hogy szépen összeálljon a tészta, majd csipjük le a 2/3 részét, és mindegyik tésztagombócot csomagoljuk be fóliába és tegyük be a hűtőbe legalább fél órára (arra figyeljünk, nehogy túl lágy legyen a tészta).
A babapiskótát morzsoljuk össze, majd keverjük hozzá a darált diót és a vaníliás cukrot.
A nagyobb tésztagombócot vegyük ki a hűtőből, nyújtsuk ki piteforma méretűre, majd béleljük ki vele a formát.
Ezután egyenletesen szórjuk meg a diós keverékkel, majd kanalazzuk rá az almát.
Az almát hámozzuk meg, negyedeljük, vágjuk ki a magházat, majd vágjuk fel kisebb darabokra.
Ezután keverjük össze a cukorral, a vaníliás cukorral, a fűszerkeverékkel, és a gyömbérrel, majd hagyjuk legalább fél órát állni.
Ezután keverjük át, és öntsük le az összegyűlt levet, adjuk hozzá a pudingport (vagy keményítőt) és keverjük alaposan össze, majd kanalazzuk rá a diós keverékre.
A kristálycukrot állandó kevergetés mellett, karamellizáljuk világos színűre, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a felkockázott margarint, majd keverjük alaposan össze.
Ezután csorgassuk rá az alma tetejére.
Vegyük ki a hűtőből a kisebb tésztagombócot, nyújtsuk ki vékonyra, majd ízlés szerinti formával szúrjuk ki (én pl kis levél formával szúrtam ki a tésztát)
Ezután a kiszúrt tésztával fedjük be a pitét mielőtt betennénk a sütőbe.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt süssük szép pirosra (én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem).
A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni a pitét.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 klasszikus nagymama féle süti vendégváráshoz
A nagymama sütijeinek nincs párja, hiszen mindig tele vannak szeretettel és
Tovább olvasom »
Gyümölcsös sütés nélküli torták: 10 kipróbált recept
1. Erdeigyümölcs torta recept Hozzávalók: Hozzávalók egy 30 cm-es tortaform
Tovább olvasom »
8 kipróbált képviselőfánk recept, amikkel nem érhet csalódás
A képviselő fánk az egyik legkedveltebb magyar desszert, amit sokan gyermek
Tovább olvasom »
A nagy konyhai robotgép teszt: nem mindig a legdrágább a legjobb
A Teszt Plussz Magazin nemcsak a magyar-, hanem a globális piacot is vizsgá
Tovább olvasom »
10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »