Karamelles diós-almás pite recept

Hozzávalók:
Tésztához:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg margarin
- 10 dkg barna cukor
- csipet só
- 5-6 ek hideg víz
Szóráshoz:
- 5 dkg darált dió
- 4 db babapiskóta
- 1 cs vaníliás cukor
Töltelékhez:
- 1 kg édes alma
- 2 ek barna cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 2 tk almáspite fűszerkeverék
- 1 mk őrölt gyömbér
- 1 cs vaníliás pudingpor (v 2 ek keményítő)
Karamellhez:
- 20 dkg kristálycukor
- 5 dkg margarin
Elkészítése:
A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a hideg, felkockázott margarint, a barna cukrot és gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze.
Ezután gyúrás közben, apránként kanalazzunk hozzá annyi vizet, hogy szépen összeálljon a tészta, majd csipjük le a 2/3 részét, és mindegyik tésztagombócot csomagoljuk be fóliába és tegyük be a hűtőbe legalább fél órára (arra figyeljünk, nehogy túl lágy legyen a tészta).
A babapiskótát morzsoljuk össze, majd keverjük hozzá a darált diót és a vaníliás cukrot.
A nagyobb tésztagombócot vegyük ki a hűtőből, nyújtsuk ki piteforma méretűre, majd béleljük ki vele a formát.
Ezután egyenletesen szórjuk meg a diós keverékkel, majd kanalazzuk rá az almát.
Az almát hámozzuk meg, negyedeljük, vágjuk ki a magházat, majd vágjuk fel kisebb darabokra.
Ezután keverjük össze a cukorral, a vaníliás cukorral, a fűszerkeverékkel, és a gyömbérrel, majd hagyjuk legalább fél órát állni.
Ezután keverjük át, és öntsük le az összegyűlt levet, adjuk hozzá a pudingport (vagy keményítőt) és keverjük alaposan össze, majd kanalazzuk rá a diós keverékre.
A kristálycukrot állandó kevergetés mellett, karamellizáljuk világos színűre, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a felkockázott margarint, majd keverjük alaposan össze.
Ezután csorgassuk rá az alma tetejére.
Vegyük ki a hűtőből a kisebb tésztagombócot, nyújtsuk ki vékonyra, majd ízlés szerinti formával szúrjuk ki (én pl kis levél formával szúrtam ki a tésztát)
Ezután a kiszúrt tésztával fedjük be a pitét mielőtt betennénk a sütőbe.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt süssük szép pirosra (én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem).
A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni a pitét.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »