Karamelles diós-almás pite

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 10 dkg barna cukor
  • csipet só
  • 5-6 ek hideg víz

Szóráshoz:

  • 5 dkg darált dió
  • 4 db babapiskóta
  • 1 cs vaníliás cukor

Töltelékhez:

  • 1 kg édes alma
  • 2 ek barna cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2 tk almáspite fűszerkeverék
  • 1 mk őrölt gyömbér
  • 1 cs vaníliás pudingpor (v 2 ek keményítő)

Karamellhez:

  • 20 dkg kristálycukor
  • 5 dkg margarin

Elkészítése:

A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a hideg, felkockázott margarint, a barna cukrot és gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze.

Ezután gyúrás közben, apránként kanalazzunk hozzá annyi vizet, hogy szépen összeálljon a tészta, majd csipjük le a 2/3 részét, és mindegyik tésztagombócot csomagoljuk be fóliába és tegyük be a hűtőbe legalább fél órára (arra figyeljünk, nehogy túl lágy legyen a tészta).

A babapiskótát morzsoljuk össze, majd keverjük hozzá a darált diót és a vaníliás cukrot.

A nagyobb tésztagombócot vegyük ki a hűtőből, nyújtsuk ki piteforma méretűre, majd béleljük ki vele a formát.

Ezután egyenletesen szórjuk meg a diós keverékkel, majd kanalazzuk rá az almát.

Az almát hámozzuk meg, negyedeljük, vágjuk ki a magházat, majd vágjuk fel kisebb darabokra.

Ezután keverjük össze a cukorral, a vaníliás cukorral, a fűszerkeverékkel, és a gyömbérrel, majd hagyjuk legalább fél órát állni.

Ezután keverjük át, és öntsük le az összegyűlt levet, adjuk hozzá a pudingport (vagy keményítőt) és keverjük alaposan össze, majd kanalazzuk rá a diós keverékre.

A kristálycukrot állandó kevergetés mellett, karamellizáljuk világos színűre, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a felkockázott margarint, majd keverjük alaposan össze.

Ezután csorgassuk rá az alma tetejére.

Vegyük ki a hűtőből a kisebb tésztagombócot, nyújtsuk ki vékonyra, majd ízlés szerinti formával szúrjuk ki (én pl kis levél formával szúrtam ki a tésztát)

Ezután a kiszúrt tésztával fedjük be a pitét mielőtt betennénk a sütőbe.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt süssük szép pirosra (én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem).

A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni a pitét.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.