Karácsonyi zserbó recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók egy 30*40 cm-es tepsihez:
Tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 25 dkg vaj
- csipetnyi só
- 1 cs vaníliás cukor
- 1,5 dkg élesztő
- 3 ek tejföl
- 6 dkg cukor
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
Töltelék:
- ízlés szerint baracklekvár
- kb 20 dkg dió
- kb 20 dkg cukor
Tetejére:
- 150 g étcsoki
- 2 ek olaj
Elkészítése:
A lisztet átszitáljuk, majd a vajjal és egy csipet sóval elmorzsoljuk. Ezután hozzáadjuk a vaníliás cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tejfölt, cukrot és a tojások sárgáját.
A tésztát jól összegyúrjuk, majd letakarva fél órán keresztül állni hagyjuk.
A diót összekeverjük a cukorral.
A tésztát a pihentetés után 4 részre osztjuk. Lisztezett deszkán tepsi méretűre kinyújtjuk.
A tepsit kivajazzuk és lisztezzük, majd belehelyezzük az egyik kinyújtott lapot, megkenjük lekvárral harmadával és megszórjuk a cukros dió harmadával.
A következő lapot is kinyújtjuk, szintén rátesszük az előzőre és megkenjük lekvárral, megszórjuk a dióval. A 3 lappal is így járunk el. A 4. lapot már nem kell megkenni.
Az egészet villával megszurkáljuk és 175 fokra előmelegített sütőben kb 40 percig sütjük.
Megvárjuk, míg a tészta teljesen kihűl, ezután tesszük rá a csokimázat, amit előzőleg vízgőz felett olvasztunk össze az olajjal.