Karácsonyi zserbó

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Karácsonyi zserbó

Hozzávalók egy 30*40 cm-es tepsihez:
Tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 25 dkg vaj
  • csipetnyi só
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1,5 dkg élesztő
  • 3 ek tejföl
  • 6 dkg cukor
  • 2 tojássárgája

Töltelék:

  • ízlés szerint baracklekvár
  • kb 20 dkg dió
  • kb 20 dkg cukor

Tetejére:

  • 150 g étcsoki
  • 2 ek olaj

Elkészítése:

A lisztet átszitáljuk, majd a vajjal és egy csipet sóval elmorzsoljuk. Ezután hozzáadjuk a vaníliás cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tejfölt, cukrot és a tojások sárgáját.

A tésztát jól összegyúrjuk, majd letakarva fél órán keresztül állni hagyjuk.

A diót összekeverjük a cukorral.

A tésztát a pihentetés után 4 részre osztjuk. Lisztezett deszkán tepsi méretűre kinyújtjuk.
A tepsit kivajazzuk és lisztezzük, majd belehelyezzük az egyik kinyújtott lapot, megkenjük lekvárral harmadával és megszórjuk a cukros dió harmadával.

A következő lapot is kinyújtjuk, szintén rátesszük az előzőre és megkenjük lekvárral, megszórjuk a dióval. A 3 lappal is így járunk el. A 4. lapot már nem kell megkenni.

Az egészet villával megszurkáljuk és 175 fokra előmelegített sütőben kb 40 percig sütjük.

Megvárjuk, míg a tészta teljesen kihűl, ezután tesszük rá a csokimázat, amit előzőleg vízgőz felett olvasztunk össze az olajjal.