Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Hamburger házilag recept

Hamburger házilag
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    A zsemléhez:

    • 2,5 dl tej
    • 2,5 evőkanál kristálycukor
    • 25 g élesztő
    • 625 g finomliszt
    • 125 g rétesliszt
    • 50 g étolaj
    • 1,5 csapott teáskanál só
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 125 g natúr joghurt

    A kenéshez:

    A tetejére:

    szezámmag

    A húshoz:

    • 1 kg zsírosabb hús (pl sertéscomb vagy lapocka)
    • 30 dkg császárszalonna
    • 1 nagy fej vöröshagyma
    • só és bors ízlés szerint

    Elkészítése:

    Pogácsa:

    A tejet langyosítsuk meg, majd keverjük el benne a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és 5-10 percre tegyük félre felfutni.

    Egy tálba mérjük bele a kétféle lisztet, sót, olajat, tojást, joghurtot. Öntsük hozzá a felfuttatott élesztős tejet is és dagasszuk 5-10 perc alatt sima tésztává. Érdemes géppel csinálni, mert a tészta elég sűrű.

    A dagasztótál alját vékonyan olajozzuk ki, majd tegyük ebbe át a tésztát és a tetejét kenjük át vékonyan olajjal, hogy ne bőrösödjön be.

    1-1,5 órán át hagyjuk kelni a tésztát. 10 egyenlő részre osztjuk a megkelt tésztát, majd zsemléket formálunk belőlük úgy, hogy a tészta egyik szélét megfogva „önmaga alá hajtjuk” és így körbemenve a tészta szélén az egészet behajtogatjuk, majd ha körbeértünk, az alján kicsit összecsípjük a tésztát, a tetejét pedig a tenyerünk segítségével gömbölyítjük.

    Azért érdemes így eljárni az egyszerű gömbölygetés helyett, mert akkor a zsemle sülés közben nem reped meg.

    5 zsemlét sütőpapíros tepsire teszünk (többet egyszerre nem érdemes, mert még sülés közben is nőnek), enyhén lisztes kézzel kicsit lenyomva ellaposítva őket 1,5-2 cm vastagra és még kb fél órát hagyjuk kelni.

    Ha megkeltek, felvert tojással átkenjük és szezámmaggal megszórjuk a tetejüket. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt készre sütjük. Akkor jók, mikor már szép barna a tetejük. Ahogyan kivesszük őket a sütőből, vízzel spricceljük le, hogy puha legyen a zsemle.

    Pogácsa:

    A húst, a szalonnát és hagymát kislyukú darálón daráljuk le, adjuk hozzá a fűszereket és jól gyúrjuk össze. Formázzuk egyforma húspogácsákat (ne legyen sokkal kisebb az ártérője a húsnak mint a zsemle, mert még össze is fog kicsit menni sütés közben), és olajjal kikent serpenyőben közepes hőmérsékleten süssük szép sötétre.

    A zsemléket vágjuk ketté, a belsejüket egy serpenyőben kicsit pirítsuk meg, majd tegyük bele a húst és ízlés szerint sajtot, hagymát, mustárt, ketchupot.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá