Hozzávalók:
A zsemléhez:
A kenéshez:
A tetejére:
szezámmag
A húshoz:
Elkészítése:
A tejet langyosítsuk meg, majd keverjük el benne a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és 5-10 percre tegyük félre felfutni.
Egy tálba mérjük bele a kétféle lisztet, sót, olajat, tojást, joghurtot. Öntsük hozzá a felfuttatott élesztős tejet is és dagasszuk 5-10 perc alatt sima tésztává. Érdemes géppel csinálni, mert a tészta elég sűrű.
A dagasztótál alját vékonyan olajozzuk ki, majd tegyük ebbe át a tésztát és a tetejét kenjük át vékonyan olajjal, hogy ne bőrösödjön be.
1-1,5 órán át hagyjuk kelni a tésztát. 10 egyenlő részre osztjuk a megkelt tésztát, majd zsemléket formálunk belőlük úgy, hogy a tészta egyik szélét megfogva „önmaga alá hajtjuk” és így körbemenve a tészta szélén az egészet behajtogatjuk, majd ha körbeértünk, az alján kicsit összecsípjük a tésztát, a tetejét pedig a tenyerünk segítségével gömbölyítjük.
Azért érdemes így eljárni az egyszerű gömbölygetés helyett, mert akkor a zsemle sülés közben nem reped meg.
5 zsemlét sütőpapíros tepsire teszünk (többet egyszerre nem érdemes, mert még sülés közben is nőnek), enyhén lisztes kézzel kicsit lenyomva ellaposítva őket 1,5-2 cm vastagra és még kb fél órát hagyjuk kelni.
Ha megkeltek, felvert tojással átkenjük és szezámmaggal megszórjuk a tetejüket. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt készre sütjük. Akkor jók, mikor már szép barna a tetejük. Ahogyan kivesszük őket a sütőből, vízzel spricceljük le, hogy puha legyen a zsemle.
A húst, a szalonnát és hagymát kislyukú darálón daráljuk le, adjuk hozzá a fűszereket és jól gyúrjuk össze. Formázzuk egyforma húspogácsákat (ne legyen sokkal kisebb az ártérője a húsnak mint a zsemle, mert még össze is fog kicsit menni sütés közben), és olajjal kikent serpenyőben közepes hőmérsékleten süssük szép sötétre.
A zsemléket vágjuk ketté, a belsejüket egy serpenyőben kicsit pirítsuk meg, majd tegyük bele a húst és ízlés szerint sajtot, hagymát, mustárt, ketchupot.