Hamburger házilag

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Hamburger házilag

Hozzávalók:
A zsemléhez:

  • 2,5 dl tej
  • 2,5 evőkanál kristálycukor
  • 25 g élesztő
  • 625 g finomliszt
  • 125 g rétesliszt
  • 50 g étolaj
  • 1,5 csapott teáskanál só
  • 2 tojás
  • 125 g natúr joghurt

A kenéshez:

  • 1 tojás

A tetejére:

szezámmag

A húshoz:

  • 1 kg zsírosabb hús (pl sertéscomb vagy lapocka)
  • 30 dkg császárszalonna
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • só és bors ízlés szerint

Elkészítése:

Pogácsa:

A tejet langyosítsuk meg, majd keverjük el benne a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és 5-10 percre tegyük félre felfutni.

Egy tálba mérjük bele a kétféle lisztet, sót, olajat, tojást, joghurtot. Öntsük hozzá a felfuttatott élesztős tejet is és dagasszuk 5-10 perc alatt sima tésztává. Érdemes géppel csinálni, mert a tészta elég sűrű.

A dagasztótál alját vékonyan olajozzuk ki, majd tegyük ebbe át a tésztát és a tetejét kenjük át vékonyan olajjal, hogy ne bőrösödjön be.

1-1,5 órán át hagyjuk kelni a tésztát. 10 egyenlő részre osztjuk a megkelt tésztát, majd zsemléket formálunk belőlük úgy, hogy a tészta egyik szélét megfogva „önmaga alá hajtjuk” és így körbemenve a tészta szélén az egészet behajtogatjuk, majd ha körbeértünk, az alján kicsit összecsípjük a tésztát, a tetejét pedig a tenyerünk segítségével gömbölyítjük.

Azért érdemes így eljárni az egyszerű gömbölygetés helyett, mert akkor a zsemle sülés közben nem reped meg.

5 zsemlét sütőpapíros tepsire teszünk (többet egyszerre nem érdemes, mert még sülés közben is nőnek), enyhén lisztes kézzel kicsit lenyomva ellaposítva őket 1,5-2 cm vastagra és még kb fél órát hagyjuk kelni.

Ha megkeltek, felvert tojással átkenjük és szezámmaggal megszórjuk a tetejüket. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt készre sütjük. Akkor jók, mikor már szép barna a tetejük. Ahogyan kivesszük őket a sütőből, vízzel spricceljük le, hogy puha legyen a zsemle.

Pogácsa:

A húst, a szalonnát és hagymát kislyukú darálón daráljuk le, adjuk hozzá a fűszereket és jól gyúrjuk össze. Formázzuk egyforma húspogácsákat (ne legyen sokkal kisebb az ártérője a húsnak mint a zsemle, mert még össze is fog kicsit menni sütés közben), és olajjal kikent serpenyőben közepes hőmérsékleten süssük szép sötétre.

A zsemléket vágjuk ketté, a belsejüket egy serpenyőben kicsit pirítsuk meg, majd tegyük bele a húst és ízlés szerint sajtot, hagymát, mustárt, ketchupot.