Habos-mákos pite recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 30 dkg finomliszt
- 15 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 dl tejföl
- késhegynyi szódabikarbóna
- csipetnyi só
Töltelék:
- 25 dkg cukor
- 30 dkg mák
- 1,5 dl tej
Hab:
- 5 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 25 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipetnyi só
Elkészítése:
Először gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, majd tegyük egy órára hűtőbe.
Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra és egy közepes méretű tepsit enyhén vajazzunk ki.
Miután letelt a pihentetési idő, nyújtsuk ki a tésztát tepsi méretére és tegyük a tepsibe (mivel nekem kissé lágy volt a tészta, csak úgy nagyjából nyújtottam ki és kézzel egyengettem el a tepsiben).
Tegyük a sütőbe és süssük kb 20 percig. Amikor már szépen pirosodik, vegyük ki a sütőből és kenjük meg a máktöltelékkel (a tejet forraljuk fel, keverjük hozzá a kétféle cukrot és a mákot), majd tegyük vissza a sütőbe 5 percre.
Amíg tovább sül, a tojásfehérjéket egy csipetnyi sóval verjük kemény habbá, majd tovább keverve, adagonként adjuk hozzá a kétféle cukrot és végül simítsuk a mákos rétegre.
A hőfokot csökkentsük 140 fokra és tegyük vissza a süteményt, hogy a tojáshab szép színt kapjon.
Miután megsült, várjuk meg, amíg teljesen kihűl, csak ezután szeleteljük.