Habos-mákos pite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 30 dkg finomliszt
  • 15 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 dl tejföl
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • csipetnyi só

Töltelék:

  • 25 dkg cukor
  • 30 dkg mák
  • 1,5 dl tej

Hab:

  • 5 tojásfehérje
  • 25 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipetnyi só

Elkészítése:

Először gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, majd tegyük egy órára hűtőbe.

Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra és egy közepes méretű tepsit enyhén vajazzunk ki.

Miután letelt a pihentetési idő, nyújtsuk ki a tésztát tepsi méretére és tegyük a tepsibe (mivel nekem kissé lágy volt a tészta, csak úgy nagyjából nyújtottam ki és kézzel egyengettem el a tepsiben).

Tegyük a sütőbe és süssük kb 20 percig. Amikor már szépen pirosodik, vegyük ki a sütőből és kenjük meg a máktöltelékkel (a tejet forraljuk fel, keverjük hozzá a kétféle cukrot és a mákot), majd tegyük vissza a sütőbe 5 percre.

Amíg tovább sül, a tojásfehérjéket egy csipetnyi sóval verjük kemény habbá, majd tovább keverve, adagonként adjuk hozzá a kétféle cukrot és végül simítsuk a mákos rétegre.

A hőfokot csökkentsük 140 fokra és tegyük vissza a süteményt, hogy a tojáshab szép színt kapjon.

Miután megsült, várjuk meg, amíg teljesen kihűl, csak ezután szeleteljük.