Fűszeres szilvás pite recept

Hozzávalók
A tésztához:
- 60 dkg liszt
- 37 dkg margarin
- 18 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- csipet só
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 0,5 csomag sütőpor
- reszelt citromhéj
- 2–3 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
- 1,5 kg szilva
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- kristálycukor ízlés szerint
- 1 púpos teáskanál fahéj
- 1 teáskanál mézes fűszerkeverék
- 1 csomag vaníliás cukor
- kb. 0,5 dl víz
A tetejére:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a kenéshez
Elkészítése
Először elkészítjük a tölteléket. A kimagozott, darabolt szilvát kevés vízzel feltesszük főni. Körülbelül 10–15 perc múlva hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, a mézes fűszerkeveréket és a vaníliás cukrot. Ezután a pudingport kevés vízzel simára keverjük, és a szilvához öntve besűrítjük. Levesszük a tűzről, majd hagyjuk kihűlni.
A tészta hozzávalóit egy tálban összegyúrjuk, majd két részre osztjuk: kétharmad–egyharmad arányban. A nagyobb részt kinyújtjuk, és sütőpapírral bélelt közepes tepsibe tesszük. A tésztát megszórjuk kevés búzadarával, hogy a töltelék ne áztassa el.
Rákanalazzuk a kihűlt szilvás tölteléket, majd a maradék tésztát is kinyújtjuk, és befedjük vele. A tetejét felvert tojással megkenjük.
Előmelegített sütőben, 180 °C-on kb. 35–40 perc alatt aranyszínűre sütjük. Kihűlés után szeleteljük.
Tipp
A pite másnapra is finom, sőt, az ízei még jobban összeérnek. Tálaláskor megszórhatjuk porcukorral, vagy kínálhatjuk egy gombóc vaníliafagyival is.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »
10 márványos csoda receptje egy helyen
A márványos sütik mindig különlegesek egy kicsit: egyszerre csokisak és van
Tovább olvasom »