Fűszeres szilvás pite

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
75 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók

A tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 37 dkg margarin
  • 18 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • csipet só
  • 2 tojássárgája
  • 0,5 csomag sütőpor
  • reszelt citromhéj
  • 2–3 evőkanál tejföl

A töltelékhez:

  • 1,5 kg szilva
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • kristálycukor ízlés szerint
  • 1 púpos teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál mézes fűszerkeverék
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • kb. 0,5 dl víz

A tetejére:

  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítése

Először elkészítjük a tölteléket. A kimagozott, darabolt szilvát kevés vízzel feltesszük főni. Körülbelül 10–15 perc múlva hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, a mézes fűszerkeveréket és a vaníliás cukrot. Ezután a pudingport kevés vízzel simára keverjük, és a szilvához öntve besűrítjük. Levesszük a tűzről, majd hagyjuk kihűlni.

A tészta hozzávalóit egy tálban összegyúrjuk, majd két részre osztjuk: kétharmad–egyharmad arányban. A nagyobb részt kinyújtjuk, és sütőpapírral bélelt közepes tepsibe tesszük. A tésztát megszórjuk kevés búzadarával, hogy a töltelék ne áztassa el.

Rákanalazzuk a kihűlt szilvás tölteléket, majd a maradék tésztát is kinyújtjuk, és befedjük vele. A tetejét felvert tojással megkenjük.

Előmelegített sütőben, 180 °C-on kb. 35–40 perc alatt aranyszínűre sütjük. Kihűlés után szeleteljük.

Tipp

A pite másnapra is finom, sőt, az ízei még jobban összeérnek. Tálaláskor megszórhatjuk porcukorral, vagy kínálhatjuk egy gombóc vaníliafagyival is.