A tésztához:
A töltelékhez:
A tetejére:
Elkészítése
Először elkészítjük a tölteléket. A kimagozott, darabolt szilvát kevés vízzel feltesszük főni. Körülbelül 10–15 perc múlva hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, a mézes fűszerkeveréket és a vaníliás cukrot. Ezután a pudingport kevés vízzel simára keverjük, és a szilvához öntve besűrítjük. Levesszük a tűzről, majd hagyjuk kihűlni.
A tészta hozzávalóit egy tálban összegyúrjuk, majd két részre osztjuk: kétharmad–egyharmad arányban. A nagyobb részt kinyújtjuk, és sütőpapírral bélelt közepes tepsibe tesszük. A tésztát megszórjuk kevés búzadarával, hogy a töltelék ne áztassa el.
Rákanalazzuk a kihűlt szilvás tölteléket, majd a maradék tésztát is kinyújtjuk, és befedjük vele. A tetejét felvert tojással megkenjük.
Előmelegített sütőben, 180 °C-on kb. 35–40 perc alatt aranyszínűre sütjük. Kihűlés után szeleteljük.
A pite másnapra is finom, sőt, az ízei még jobban összeérnek. Tálaláskor megszórhatjuk porcukorral, vagy kínálhatjuk egy gombóc vaníliafagyival is.