Almás pite rudacskák recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 csomag gyúrt tészta (bolti)
- fél kiló alma (hámozva, csumázva)
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 2 evőkanál cukor
Tetejére:
- 1 felvert FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2-3 evőkanál cukor
Elkészítése:
A tésztát kicsomagoljuk, kiterítjük, de rajta hagyjuk a sütőpapíron, amire fel van csavarva. Vízszintes téglalapként helyezkedik el előttünk.
A tisztított almákat a fahéjjal és a cukorral egy késes aprítóban teljesen pépesre pürésítjük. Akinek nincs ilyen gépe, az le is reszelheti az almákat, mint a babáknak szokás.
Ha nagyon levesesnek találnánk a gyümölcs pépet, akkor keverjünk hozzá 1-2 evőkanálnyi darált háztartási kekszet vagy bármilyen édes morzsát (keksz őrlemény, piskóta, ilyesmik), hogy felszívja a felesleges nedvességet.
A kiterített tésztát gondolatban elfelezzük és a jobbra eső részére simítjuk egyenletesen a tölteléket.
A másik felét ráhajtjuk és finoman átsimítjuk. Ne nyomjuk le, mert kifolyik az alma töltelék.
A tetejét átkenjük felvert tojással, majd megszórjuk bármilyen kristálycukorral (lehet barna is) és egy tálcára húzva a sütőpapírral együtt betesszük a fagyasztóba – hőmérséklettől függően – legalább egy órára.
A cél az, hogy annyira fagyjon meg, hogy ha késsel neki állunk szeletelni, ne nyomjuk össze, hogy kibuggyanjon a töltelék, de ne is fagyjon meg annyira, hogy törjön esetleg a tészta vágás közben.
Ha nagyon előre szeretnénk dolgozni és később sütnénk a rudacskákat, akkor 1-2 óra fagyasztás után szeleteljük fel, majd tegyük vissza fóliával letakarva a fagyasztóba felhasználásig. Én 24 darabra vágtam.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt szép barnára sütjük őket.
Tipp:
Valószínűleg sima linzer tésztával is fantasztikusan működik a dolog, ámbár ez a gyúrt tészta kívül ropogós, belül finom puha maradt és nem a töltelék miatt. Majd tesztelgetek!