Almás pite rudacskák recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 1 csomag gyúrt tészta (bolti)
- fél kiló alma (hámozva, csumázva)
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 2 evőkanál cukor
Tetejére:
- 1 felvert
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2-3 evőkanál cukor
Elkészítése:
A tésztát kicsomagoljuk, kiterítjük, de rajta hagyjuk a sütőpapíron, amire fel van csavarva. Vízszintes téglalapként helyezkedik el előttünk.
A tisztított almákat a fahéjjal és a cukorral egy késes aprítóban teljesen pépesre pürésítjük. Akinek nincs ilyen gépe, az le is reszelheti az almákat, mint a babáknak szokás.
Ha nagyon levesesnek találnánk a gyümölcs pépet, akkor keverjünk hozzá 1-2 evőkanálnyi darált háztartási kekszet vagy bármilyen édes morzsát (keksz őrlemény, piskóta, ilyesmik), hogy felszívja a felesleges nedvességet.
A kiterített tésztát gondolatban elfelezzük és a jobbra eső részére simítjuk egyenletesen a tölteléket.
A másik felét ráhajtjuk és finoman átsimítjuk. Ne nyomjuk le, mert kifolyik az alma töltelék.
A tetejét átkenjük felvert tojással, majd megszórjuk bármilyen kristálycukorral (lehet barna is) és egy tálcára húzva a sütőpapírral együtt betesszük a fagyasztóba – hőmérséklettől függően – legalább egy órára.
A cél az, hogy annyira fagyjon meg, hogy ha késsel neki állunk szeletelni, ne nyomjuk össze, hogy kibuggyanjon a töltelék, de ne is fagyjon meg annyira, hogy törjön esetleg a tészta vágás közben.
Ha nagyon előre szeretnénk dolgozni és később sütnénk a rudacskákat, akkor 1-2 óra fagyasztás után szeleteljük fel, majd tegyük vissza fóliával letakarva a fagyasztóba felhasználásig. Én 24 darabra vágtam.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt szép barnára sütjük őket.
Tipp:
Valószínűleg sima linzer tésztával is fantasztikusan működik a dolog, ámbár ez a gyúrt tészta kívül ropogós, belül finom puha maradt és nem a töltelék miatt. Majd tesztelgetek!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »