Almás pite rudacskák

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Almás pite rudacskák

Hozzávalók:

  • 1 csomag gyúrt tészta (bolti)
  • fél kiló alma (hámozva, csumázva)
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 2 evőkanál cukor

Tetejére:

  • 1 felvert tojás
  • 2-3 evőkanál cukor

Elkészítése:

A tésztát kicsomagoljuk, kiterítjük, de rajta hagyjuk a sütőpapíron, amire fel van csavarva. Vízszintes téglalapként helyezkedik el előttünk.

A tisztított almákat a fahéjjal és a cukorral egy késes aprítóban teljesen pépesre pürésítjük. Akinek nincs ilyen gépe, az le is reszelheti az almákat, mint a babáknak szokás.

Ha nagyon levesesnek találnánk a gyümölcs pépet, akkor keverjünk hozzá 1-2 evőkanálnyi darált háztartási kekszet vagy bármilyen édes morzsát (keksz őrlemény, piskóta, ilyesmik), hogy felszívja a felesleges nedvességet.

A kiterített tésztát gondolatban elfelezzük és a jobbra eső részére simítjuk egyenletesen a tölteléket.

A másik felét ráhajtjuk és finoman átsimítjuk. Ne nyomjuk le, mert kifolyik az alma töltelék.

A tetejét átkenjük felvert tojással, majd megszórjuk bármilyen kristálycukorral (lehet barna is) és egy tálcára húzva a sütőpapírral együtt betesszük a fagyasztóba – hőmérséklettől függően – legalább egy órára.

A cél az, hogy annyira fagyjon meg, hogy ha késsel neki állunk szeletelni, ne nyomjuk össze, hogy kibuggyanjon a töltelék, de ne is fagyjon meg annyira, hogy törjön esetleg a tészta vágás közben.

Ha nagyon előre szeretnénk dolgozni és később sütnénk a rudacskákat, akkor 1-2 óra fagyasztás után szeleteljük fel, majd tegyük vissza fóliával letakarva a fagyasztóba felhasználásig. Én 24 darabra vágtam.

Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt szép barnára sütjük őket.

Tipp:

Valószínűleg sima linzer tésztával is fantasztikusan működik a dolog, ámbár ez a gyúrt tészta kívül ropogós, belül finom puha maradt és nem a töltelék miatt. Majd tesztelgetek!