Grízes-meggyes pite recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók egy 24 cm-es pite vagy tortaformához:
Tészta:
- 40 dkg finomliszt
- 20 dkg vaj
- 3 ek cukor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 csomag sütőpor
- csipet só
- 1 evőkanál hideg víz
Töltelék:
- 2 ek liszt
- 5 dl meggylé illetve meggy (meggykompót)
- cukor ízlés szerint
- 2 ek búzadara
Elkészítése:
A lisztet keverd össze a sütőporral, a sóval, majd add hozzá a kis darabokra vágott vagy lereszelt vajat. Morzsold össze, amikor már kellően morzsalékos, keverd hozzá a cukrot, add hozzá a tojást és a vizet. Gyors mozdulatokkal gyúrd össze. Ha kemény a tészta és lazítanál rajta, egy-két evőkanál tejföllel megteheted.
Tedd 20 percre a hűtőbe!
A krém elkészítése: a 2 ek lisztet kevés meggylével kikeverjük, hozzáadjuk a maradék meggylevet, a meggyet, a 2-3 ek cukrot (ízlés szerint édesítsük!), majd a 2 ek darát és közepes lángon addig melegítjük, folytonosan kevergetve, amíg be nem sűrűsödik (pudingos-grízes állaga lesz). Félretesszük hűlni.
A tésztát a pihentetést követően osszuk két részre. Nyújtsuk ki az egyiket, majd béleljük ki vele a piteformát. Szurkáljuk meg több helyen villával. Kenjük meg a sűrű, meggyes krémmel, a maradék tésztát reszeljük rá és előmelegített sütőben, 180 fokon süssük meg körülbelül 20-30 perc alatt.
Tipp:
Én még megkentem a reszelt tésztát felvert tojással és megszórtam mandulával, de enélkül is nagyon finom lesz a pite! Jó sütizést mindenkinek!