Gluténmentes, sütőporos fánk recept
Hozzávalók:
- 25 dkg Schär Mix B liszt
- 2 ek porcukor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (nagy)
- 2 dl tejföl
- 1/2 cs sütőpor (6 gramm)
- késhegynyi szódabikarbóna
- 1 tk vaníliaaroma
- 1 ek rum
- kb 5 dl étolaj a sütéshez
Elkészítése:
A porcukorhoz adjuk hozzá az egész tojást, a tejfölt, a rumot és a vaníliaaromát, majd keverjük alaposan össze.
A lisztet keverjük össze a sütőporral és a szódabikarbónával, majd szitáljuk hozzá a tejfölös-cukros keverékhez.
Ezután keverjük, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát (ha túl lágy lenne, akkor még adjunk hozzá egy kevés lisztet).
Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki kb 0,5 cm vastagra a tésztát, és egy 8 cm átmérőjű szaggatóval szaggassuk ki, majd szúrjuk ki a közepét (a visszamaradt tésztát szintén gyúrjuk össze és szaggassuk ki).
Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd amikor már elég forró, helyezzünk bele pár darab fánkot, mérsékeljük a lángot és kisebb hőfokon kezdjük el sütni.
Sütés közben többször fordítsuk át a fánkokat, hogy egyenletesen szép pirosra süljenek. Ezután szedjük ki és tegyük papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja (a fánk sütés közben egyáltalában nem szívja magába az olajat).
Tipp:
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd lekvárral kínáljuk. A fánk tésztája finom, és könnyű, igaz a gluténmentes liszttel azért kicsit tömörebb, mintha fehér liszttel készült volna.