Gluténmentes, sütőporos fánk recept

Hozzávalók:
- 25 dkg Schär Mix B liszt
- 2 ek porcukor
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (nagy)
- 2 dl tejföl
- 1/2 cs sütőpor (6 gramm)
- késhegynyi szódabikarbóna
- 1 tk vaníliaaroma
- 1 ek rum
- kb 5 dl étolaj a sütéshez
Elkészítése:
A porcukorhoz adjuk hozzá az egész tojást, a tejfölt, a rumot és a vaníliaaromát, majd keverjük alaposan össze.
A lisztet keverjük össze a sütőporral és a szódabikarbónával, majd szitáljuk hozzá a tejfölös-cukros keverékhez.
Ezután keverjük, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát (ha túl lágy lenne, akkor még adjunk hozzá egy kevés lisztet).
Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki kb 0,5 cm vastagra a tésztát, és egy 8 cm átmérőjű szaggatóval szaggassuk ki, majd szúrjuk ki a közepét (a visszamaradt tésztát szintén gyúrjuk össze és szaggassuk ki).
Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd amikor már elég forró, helyezzünk bele pár darab fánkot, mérsékeljük a lángot és kisebb hőfokon kezdjük el sütni.
Sütés közben többször fordítsuk át a fánkokat, hogy egyenletesen szép pirosra süljenek. Ezután szedjük ki és tegyük papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja (a fánk sütés közben egyáltalában nem szívja magába az olajat).
Tipp:
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd lekvárral kínáljuk. A fánk tésztája finom, és könnyű, igaz a gluténmentes liszttel azért kicsit tömörebb, mintha fehér liszttel készült volna.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »