Gluténmentes, sütőporos fánk

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 25 dkg Schär Mix B liszt
  • 2 ek porcukor
  • 1 tojás (nagy)
  • 2 dl tejföl
  • 1/2 cs sütőpor (6 gramm)
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • 1 tk vaníliaaroma
  • 1 ek rum
  • kb 5 dl étolaj a sütéshez

Elkészítése:

A porcukorhoz adjuk hozzá az egész tojást, a tejfölt, a rumot és a vaníliaaromát, majd keverjük alaposan össze.

A lisztet keverjük össze a sütőporral és a szódabikarbónával, majd szitáljuk hozzá a tejfölös-cukros keverékhez.

Ezután keverjük, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát (ha túl lágy lenne, akkor még adjunk hozzá egy kevés lisztet).

Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki kb 0,5 cm vastagra a tésztát, és egy 8 cm átmérőjű szaggatóval szaggassuk ki, majd szúrjuk ki a közepét (a visszamaradt tésztát szintén gyúrjuk össze és szaggassuk ki).

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd amikor már elég forró, helyezzünk bele pár darab fánkot, mérsékeljük a lángot és kisebb hőfokon kezdjük el sütni.

Sütés közben többször fordítsuk át a fánkokat, hogy egyenletesen szép pirosra süljenek. Ezután szedjük ki és tegyük papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja (a fánk sütés közben egyáltalában nem szívja magába az olajat).

Tipp:

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd lekvárral kínáljuk. A fánk tésztája finom, és könnyű, igaz a gluténmentes liszttel azért kicsit tömörebb, mintha fehér liszttel készült volna.