Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Gesztenyés-mazsolás kuglóf recept

Gesztenyés-mazsolás kuglóf
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
75 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 55 dkg liszt (BL55)
    • 2,2 dkg élesztő (friss)
    • 10 dkg porcukor
    • 1 cs vaníliás cukor
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárga (nagy)
    • 6 dkg vaj (olvasztott)
    • 3 dl tej
    • csipet só
    • 5 dkg mazsola

    Gesztenyés töltelék:

    • 20 dkg gesztenyemassza (ízesített)
    • 5 dkg vaj
    • 1 cs vaníliás cukor

    Elkészítése:

    A tejet langyosítsuk meg, majd kb 1 dl-t keverjünk össze 1tk cukorral, morzsoljuk bele az élesztőt és pár perc alatt futtassuk fel.

    A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a tojássárgát, az olvasztott vajat, a maradék langyos tejet, majd keverjük simára. Ezután adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt és szintén keverjük össze.

    A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, szitáljuk át, majd adjuk hozzá az élesztős keveréket és addig dagasszuk a tésztát, míg elválik az edény falától.

    Ezután vegyük félbe a tésztát, majd az egyik tésztagombócot tegyük kelesztőtálba és langyos helyen kb egy óra alatt kelesszük a duplájára.

    A másik tésztagombóchoz adjuk hozzá a mazsolát, gyúrjuk át, szintén tegyük kelesztőtálba és langyos helyen kelesszük a duplájára.

    A gesztenyemasszát egy kisebb lyukú reszelőn reszeljük le (vagy krumplinyomón nyomjuk át) majd adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a puha vajat, majd keverjük simára.

    A megkelt, üres tésztát nyújtsuk ki téglalappá, kenjük meg a gesztenyével, majd csavarjuk fel mint a bejglit.

    A mazsolás tésztából sodorjunk ugyanolyan hosszú rudat, majd a két tésztát csavarjuk össze.

    A kuglófformát alaposan zsírozzuk és lisztezzük ki, majd helyezzük bele az összecsavart tésztát, takarjuk le egy konyharuhával, majd szobahőmérsékleten kb egy óra alatt kelesszük a duplájára.

    Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt süssük készre (én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem).

    A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd fordítsuk át egy rácsra és hűtsük ki teljesen (én sütőpapírt tettem a rácsra és arra borítottam rá a kuglófot).

    Tipp:

    A teljesen kihűlt kuglófot ízlés szerint megszórhatjuk porcukorral, vagy éppen csorgathatunk rá olvasztott csokoládét. Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a kuglófot, majd úgy kínáljuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá