Hozzávalók:
Tészta:
Gesztenyés töltelék:
Elkészítése:
A tejet langyosítsuk meg, majd kb 1 dl-t keverjünk össze 1tk cukorral, morzsoljuk bele az élesztőt és pár perc alatt futtassuk fel.
A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a tojássárgát, az olvasztott vajat, a maradék langyos tejet, majd keverjük simára. Ezután adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt és szintén keverjük össze.
A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, szitáljuk át, majd adjuk hozzá az élesztős keveréket és addig dagasszuk a tésztát, míg elválik az edény falától.
Ezután vegyük félbe a tésztát, majd az egyik tésztagombócot tegyük kelesztőtálba és langyos helyen kb egy óra alatt kelesszük a duplájára.
A másik tésztagombóchoz adjuk hozzá a mazsolát, gyúrjuk át, szintén tegyük kelesztőtálba és langyos helyen kelesszük a duplájára.
A gesztenyemasszát egy kisebb lyukú reszelőn reszeljük le (vagy krumplinyomón nyomjuk át) majd adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a puha vajat, majd keverjük simára.
A megkelt, üres tésztát nyújtsuk ki téglalappá, kenjük meg a gesztenyével, majd csavarjuk fel mint a bejglit.
A mazsolás tésztából sodorjunk ugyanolyan hosszú rudat, majd a két tésztát csavarjuk össze.
A kuglófformát alaposan zsírozzuk és lisztezzük ki, majd helyezzük bele az összecsavart tésztát, takarjuk le egy konyharuhával, majd szobahőmérsékleten kb egy óra alatt kelesszük a duplájára.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt süssük készre (én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem).
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd fordítsuk át egy rácsra és hűtsük ki teljesen (én sütőpapírt tettem a rácsra és arra borítottam rá a kuglófot).
A teljesen kihűlt kuglófot ízlés szerint megszórhatjuk porcukorral, vagy éppen csorgathatunk rá olvasztott csokoládét. Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a kuglófot, majd úgy kínáljuk.