Fűszeres almás-túrós sütemény recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
A linzertésztához:
- 10 dkg cukor
- 15 dkg vaj
- 25 dkg liszt
- csipet fahéj
- őrölt szegfűszeg
- mokkáskanál só
- szódabikarbóna
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 0,5 dl tejföl
- 0,5 citrom leve
- 0,3 dl rum
Az almatöltelékhez:
- 1 kg alma
- 15 dkg cukor
- 8 dkg kekszmorzsa
- 5 dkg darált dió
- 15 dkg aszalt gyümölcs
A túrótöltelékhez:
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 10 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 25 dkg túró
- 1 citrom reszelt héja
- 5 dkg mazsola
- 5 dkg cukrozott narancshéj
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Továbbá:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a lekenéshez
- 5 dkg dió a tetejére
Elkészítése:
A tésztához a cukrot és a hideg vajat a liszttel gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk. A fahéjjal és a szegfűszeggel fűszerezzük, a sót és a szódabikarbónát belekeverjük.
Ezután a tojással, a tejföllel, a citrom kifacsart levével és a rummal, továbbra is gyors mozdulatokkal, hogy a vaj ne olvadjon meg benne, összegyúrjuk. Letakarva 25-30 percre hűtőszekrénybe tesszük.
Ezalatt az almát meghámozzuk, félbevágva kicsumázzuk, majd vékonyan fölszeleteljük. A cukorral, a morzsával, a dióval és a mazsolányi darabokra vágott aszalt gyümölccsel összekeverjük. A pudingporból a fele cukorral és a vaníliás cukorral ízesítve sűrű krémet főzünk.
A tűzről levéve először a tojások sárgáját, majd az átpasszírozott túrót keverjük bele, a jól megmosott citrom sárga héját belereszeljük, a mazsolát és a kis kockákra vágott cukrozott narancshéjat belekeverjük, azután beleforgatjuk a maradék cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét is .Lépés 3
A tésztát két egyforma részre vágjuk. Az egyiket kinyújtjuk kb. 4 mm vastagságúra, 25 x 35 centisre, és egy ugyanekkora sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Az almatölteléket egyenlő vastagságban elterítjük rajta. Előmelegített sütőben, a közepesnél erősebb lánggal (220 ºC; légkeveréses sütőben 200 ºC) 6 perc alatt elősütjük.
A túrótölteléket az elősütött lepényre simítjuk, és a másik, ugyancsak 4 milliméter vastagságúra nyújtott tésztalappal befedjük. Felvert tojással lekenjük, durvára vágott dióval behintjük, és a sütőbe visszatolva további kb. 20 percig sütjük.
Amikor a lepény félig kihűlt, vágódeszkára borítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk róla. Amikor teljesen kihűlt visszafordítjuk, és már szeletelhetjük is.