Fűszeres almás-túrós sütemény

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat
Fűszeres almás-túrós sütemény

Hozzávalók:

A linzertésztához:

  • 10 dkg cukor
  • 15 dkg vaj
  • 25 dkg liszt
  • csipet fahéj
  • őrölt szegfűszeg
  • mokkáskanál só
  • szódabikarbóna
  • 1 tojás
  • 0,5 dl tejföl
  • 0,5 citrom leve
  • 0,3 dl rum

Az almatöltelékhez:

  • 1 kg alma
  • 15 dkg cukor
  • 8 dkg kekszmorzsa
  • 5 dkg darált dió
  • 15 dkg aszalt gyümölcs

A túrótöltelékhez:

  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 10 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 25 dkg túró
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5 dkg mazsola
  • 5 dkg cukrozott narancshéj
  • 2 tojás

Továbbá:

  • 1 tojás a lekenéshez
  • 5 dkg dió a tetejére

Elkészítése:

A tésztához a cukrot és a hideg vajat a liszttel gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk. A fahéjjal és a szegfűszeggel fűszerezzük, a sót és a szódabikarbónát belekeverjük.

Ezután a tojással, a tejföllel, a citrom kifacsart levével és a rummal, továbbra is gyors mozdulatokkal, hogy a vaj ne olvadjon meg benne, összegyúrjuk. Letakarva 25-30 percre hűtőszekrénybe tesszük.

Ezalatt az almát meghámozzuk, félbevágva kicsumázzuk, majd vékonyan fölszeleteljük. A cukorral, a morzsával, a dióval és a mazsolányi darabokra vágott aszalt gyümölccsel összekeverjük. A pudingporból a fele cukorral és a vaníliás cukorral ízesítve sűrű krémet főzünk.

A tűzről levéve először a tojások sárgáját, majd az átpasszírozott túrót keverjük bele, a jól megmosott citrom sárga héját belereszeljük, a mazsolát és a kis kockákra vágott cukrozott narancshéjat belekeverjük, azután beleforgatjuk a maradék cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét is .Lépés 3

A tésztát két egyforma részre vágjuk. Az egyiket kinyújtjuk kb. 4 mm vastagságúra, 25 x 35 centisre, és egy ugyanekkora sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Az almatölteléket egyenlő vastagságban elterítjük rajta. Előmelegített sütőben, a közepesnél erősebb lánggal (220 ºC; légkeveréses sütőben 200 ºC) 6 perc alatt elősütjük.

A túrótölteléket az elősütött lepényre simítjuk, és a másik, ugyancsak 4 milliméter vastagságúra nyújtott tésztalappal befedjük. Felvert tojással lekenjük, durvára vágott dióval behintjük, és a sütőbe visszatolva további kb. 20 percig sütjük.

Amikor a lepény félig kihűlt, vágódeszkára borítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk róla. Amikor teljesen kihűlt visszafordítjuk, és már szeletelhetjük is.