Francia krémes torta recept
Hozzávalók:
- 300 g leveles tészta
Vanília krémhez:
- 8 dl tej
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 150 g porcukor
- 6 ek finomliszt
- ízlés szerint vaníliaaroma vagy vaníliás cukor
Habhoz:
- 5 dl habtejszín
- 3 ek porcukor
- 20 g habfixáló
Karamellhez:
- 100 g cukor (kockacukor a legjobb)
- 1 ek vaj
- 5 ek tej
Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A 26 cm-es tortaformát picit kivajazzuk. A leveles tésztát elosztjuk. Kinyújtjuk a tortaforma méretétől egy kicsit nagyobbra, mert sütés közben összehúzódik. Megszurkáljuk villával, megsütjük kb 10 perc alatt. A másik tésztával ugyanígy járunk el.
A vanília krémhez 6 dl tejet felmelegítjük a vaníliával vagy a vaníliás cukorral. A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat simára keverjük a cukorral, liszttel és a megmaradt 2 dl tejjel. Ezt a keveréket hozzáöntjük a meleg tejhez és sűrűre főzzük.
A tojásfehérjéből kemény habot verünk. A habot a még meleg vaníliás krémhez adjuk, még 5 percig főzzük. A krémet kihűtjük.
A karamellhez a cukrot kis lángon megolvasztjuk, addig keverjük, míg sárgulni kezd. Ekkor lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a vajat és a tejet. Óvatosan, mert habzik!!! Vigyázzunk a kezünkre! Visszatesszük a tűzre és állandóan kevergetve besűrítjük.
Az egyik kisült tésztakorongot egyenlő tortaszeletekre vágjuk. Bevonjuk a karamellel. Hagyjuk megdermedni.
A tejszínből a cukorral és a habfixálóval kemény habot verünk.
Az összeállításhoz egyben hagyott tésztakorongot egy kapcsos tortaformába fektetjük. Ráterítjük a vaníliás krémet, erre jön a tejszínhab. A tejszínhab tetején elrendezzük a karamellás lapokat és hűtőbe rakjuk.