Francia krémes torta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Francia krémes torta

Hozzávalók:

  • 300 g leveles tészta

Vanília krémhez:

  • 8 dl tej
  • 4 tojás
  • 150 g porcukor
  • 6 ek finomliszt
  • ízlés szerint vaníliaaroma vagy vaníliás cukor

Habhoz:

  • 5 dl habtejszín
  • 3 ek porcukor
  • 20 g habfixáló

Karamellhez:

  • 100 g cukor (kockacukor a legjobb)
  • 1 ek vaj
  • 5 ek tej

Elkészítése:

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A 26 cm-es tortaformát picit kivajazzuk. A leveles tésztát elosztjuk. Kinyújtjuk a tortaforma méretétől egy kicsit nagyobbra, mert sütés közben összehúzódik. Megszurkáljuk villával, megsütjük kb 10 perc alatt. A másik tésztával ugyanígy járunk el.

A vanília krémhez 6 dl tejet felmelegítjük a vaníliával vagy a vaníliás cukorral. A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat simára keverjük a cukorral, liszttel és a megmaradt 2 dl tejjel. Ezt a keveréket hozzáöntjük a meleg tejhez és sűrűre főzzük.

A tojásfehérjéből kemény habot verünk. A habot a még meleg vaníliás krémhez adjuk, még 5 percig főzzük. A krémet kihűtjük.

A karamellhez a cukrot kis lángon megolvasztjuk, addig keverjük, míg sárgulni kezd. Ekkor lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a vajat és a tejet. Óvatosan, mert habzik!!! Vigyázzunk a kezünkre! Visszatesszük a tűzre és állandóan kevergetve besűrítjük.

Az egyik kisült tésztakorongot egyenlő tortaszeletekre vágjuk. Bevonjuk a karamellel. Hagyjuk megdermedni.
A tejszínből a cukorral és a habfixálóval kemény habot verünk.

Az összeállításhoz egyben hagyott tésztakorongot egy kapcsos tortaformába fektetjük. Ráterítjük a vaníliás krémet, erre jön a tejszínhab. A tejszínhab tetején elrendezzük a karamellás lapokat és hűtőbe rakjuk.