Francia krémes pohárdesszertként recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 350 g leveles tészta (lehet kevesebb is attól függ hány pohárkával szeretnénk készíteni, ez a mennyiség 25 db kisebb pohárhoz elegendő)
Sárga krémhez:
- 600 ml tej
- 5 közepes méretű FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 150 g kristálycukor
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 1 egész vanília (vagy bourbon vaníliás cukor)
Tejszínhabhoz:
- 650 ml habtejszín
- 3 tasak habfixáló
- 1 evőkanál porcukor
Mázhoz:
- 1 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 200 g porcukor
- 70 g vaj
- 50 ml tej (5-6 evőkanál)
Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 200C fokra.
A leveles tésztát vékonyra nyújtjuk, nem kell ügyelnünk, hogy szabályos alakú legyen, mert ha kisült úgyis összemorzsoljuk. A lapokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, megszurkáljuk villával és kb 10 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd szétmorzsoljuk apróbb darabokra.
Kétfelé osztjuk és az egyik adagot a pohárkák aljára szórjuk.
Elkészítjük a sárga krémet amelyhez a tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákhoz adjuk a tej felét, a pudingport valamint a cukor felét és ezt csomómentesre keverjük. Közben a maradék tejet a vanília kikapart magjaival és a héjával elkezdjük forralni, majd hozzáadjuk a tojássárgás masszát és folyamatos kevergetés közben addig főzzük, míg be nem sűrűsödik.
Ha besűrűsödött levesszük a tűzhelyről. A tojásfehérjéket a maradék cukorral felverjük, majd apránként és óvatosan a még forró krémhez adjuk, majd 1-2 percre visszatesszük a tűzre, persze folyamatosan keverjük közben.
Ha kész a krémet nyomózsák segítségével a tesztára nyomjuk szép egyenletesen, majd hagyjuk kicsit hűlni, hogy betudjuk rakni a hűtőbe dermedni.
Míg a krém hűl elkészítjük a mázat a sütemény tetejére. Egy edényben elkezdjük melegíteni a tejet a kakaóporral és a porcukorral, majd folyamatosan kevergetve addig melegítjük míg el nem kezd sűrűsödni. Ha sűrű, akkor levesszük a tűzről, belerakjuk a vajat és elkeverjük benne. Amint a vaj elolvadt, a megmaradt összemorzsolt tesztára öntjük és összeforgatjuk vele. Ezt is hagyjuk kissé hűlni mielőtt elkészítenénk a tejszínhabot.
A jól lehűtött habtejszínhez adjuk a porcukrot és a habfixálót, majd kemény habot verünk belőle.
Az elkészített habot a sárga krém tetejére ismét nyomózsák segítségével a poharakba adagoljuk. Legvégül a hab tetejére szórjuk a csokis mázzal átforgatott tésztát.
Már azonnal is fogyasztható.