Francia krémes pohárdesszertként

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Francia krémes pohárdesszertként

Hozzávalók:

  • 350 g leveles tészta (lehet kevesebb is attól függ hány pohárkával szeretnénk készíteni, ez a mennyiség 25 db kisebb pohárhoz elegendő)

Sárga krémhez:

  • 600 ml tej
  • 5 közepes méretű tojás
  • 150 g kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 egész vanília (vagy bourbon vaníliás cukor)

Tejszínhabhoz:

  • 650 ml habtejszín
  • 3 tasak habfixáló
  • 1 evőkanál porcukor

Mázhoz:

  • 1 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 200 g porcukor
  • 70 g vaj
  • 50 ml tej (5-6 evőkanál)

Elkészítése:

A sütőt előmelegítjük 200C fokra.

A leveles tésztát vékonyra nyújtjuk, nem kell ügyelnünk, hogy szabályos alakú legyen, mert ha kisült úgyis összemorzsoljuk. A lapokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, megszurkáljuk villával és kb 10 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd szétmorzsoljuk apróbb darabokra.

Kétfelé osztjuk és az egyik adagot a pohárkák aljára szórjuk.

Elkészítjük a sárga krémet amelyhez a tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákhoz adjuk a tej felét, a pudingport valamint a cukor felét és ezt csomómentesre keverjük. Közben a maradék tejet a vanília kikapart magjaival és a héjával elkezdjük forralni, majd hozzáadjuk a tojássárgás masszát és folyamatos kevergetés közben addig főzzük, míg be nem sűrűsödik.

Ha besűrűsödött levesszük a tűzhelyről. A tojásfehérjéket a maradék cukorral felverjük, majd apránként és óvatosan a még forró krémhez adjuk, majd 1-2 percre visszatesszük a tűzre, persze folyamatosan keverjük közben.

Ha kész a krémet nyomózsák segítségével a tesztára nyomjuk szép egyenletesen, majd hagyjuk kicsit hűlni, hogy betudjuk rakni a hűtőbe dermedni.

Míg a krém hűl elkészítjük a mázat a sütemény tetejére. Egy edényben elkezdjük melegíteni a tejet a kakaóporral és a porcukorral, majd folyamatosan kevergetve addig melegítjük míg el nem kezd sűrűsödni. Ha sűrű, akkor levesszük a tűzről, belerakjuk a vajat és elkeverjük benne. Amint a vaj elolvadt, a megmaradt összemorzsolt tesztára öntjük és összeforgatjuk vele. Ezt is hagyjuk kissé hűlni mielőtt elkészítenénk a tejszínhabot.

A jól lehűtött habtejszínhez adjuk a porcukrot és a habfixálót, majd kemény habot verünk belőle.

Az elkészített habot a sárga krém tetejére ismét nyomózsák segítségével a poharakba adagoljuk. Legvégül a hab tetejére szórjuk a csokis mázzal átforgatott tésztát.

Már azonnal is fogyasztható.