Fordított almatorta fahéjas tekercsen recept
Hozzávalók egy 22 cm-es formához:
Tészta:
- 50 dkg finomliszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 ek porcukor
- 1 kk só
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 3 dkg olvasztott vaj
- kb 2,5-3 dl langyos tej
Töltelék:
- 5 dkg lágy vaj
- 10 dkg barnacukor
- 2-3 tk fahéj
Karamellás alma:
- 10 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- csipet só
- kb 6-8 alma
Elkészítése:
Az élesztőt belemorzsoljuk 1 dl langyos tej és 1 tk cukor keverékébe, majd hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elvegyítjük benne a sót és a porcukrot, majd hozzáöntjük a felfutott élesztőt, a vajat és a tojássárgáját. A tejet kis adagokban hozzáöntve közepesen lágy tésztává dagasztjuk.
A tésztát meleg helyen, letakarva a duplájára kelesztjük.
A meghámozott almákat kétfelé vagy negyedekbe vágjuk, a magházukat eltávolítjuk. A cukrot egy nagyobb serpenyőben világosra karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a vajat, a sót és az almát. Kb 5 percig rotyogtatjuk, közben átforgatjuk az almákat, hogy mindenhol befedje a karamell.
Azután egy kivajazott 22 cm-es forma aljába rakjuk az almákat a vágott felükkel felfelé és rácsorgatjuk a visszamaradt karamellt.
A megkelt tésztát kétfelé osztjuk és mindkét részt kb 45*32 cm-es nagyságúra nyújtjuk, lekenjük vajjal, majd egyenletesen megszórjuk fahéjas cukorral. A tésztát 4-4 egyforma csíkra vágjuk (így kapunk 8 db, 8 cm széles tésztacsíkot) az első csíkot feltekerjük, majd a csigát rátesszük a második csík elejére és együtt feltekerjük. Így teszünk amíg elnem fogynak a tésztacsíkok.
A végére egy nagy tekercset fogunk kapni és letakarva 30 percig pihentetjük, majd ráhelyezzük az almára.
Kicsit ellapítjuk és 180 °C-on kb 40-45 percig sütjük.
Ha a torta megsült, azonnal egy nagyobb tányérra borítjuk és hagyjuk kihűlni.